DESETI KARNEVAL OD 7. DO 11. JULA

LESKOVAC

 

Deseti, jubilarni Karneval Leskovac ove godine održava se od 7. do 11. jula.

Ove godine karneval će trajati pet dana i biće održano 10 karnevalskih priredbi.

Manifestacija počinje u utorak  karnevalom igara na vodi i trkom u burićima, u znak sećanja na Dragija Bureta. Sreda je rezervisana za karneval fejs i bodi pejtinga, odnosno crtanju po licu i telu i pravljenju karnevalskih frizura, karneval pirsa i tatua, karneval mažoretkinja i eko karneval. U četvrtak je veliki dečji maskembal, a petak je rezervisan za veliku dečju karnevalsku povorku, sa učešćem 13 dečjih ekipa. U petak će biti održan i impozantan karneval vatre, uz učešće devet ekipa. Istog dana održava se i festival uličnih zabavljača.

Završnog dana manifestacije, u subotu, biće održana velika internacionalna karnevalska povorka. Očekuje se 35 do 40 karnevalskih grupa, od kojih će više od polovine biti iz inostranstva. Od inostranih grupa, po prvi put se očekuju predstavnici ambasade Perua, iz Italije će takođe po prvi put učestvovati čak tri ekipe (Sardinija, Trst i Muđesana), ekipa iz Rumunije, Republike Srpske, nekoliko ekipa iz Makedonije, tri iz Bugarske, dve iz Albanije  i posle nekoliko godina ekipa iz Crne Gore. Više od polovina ekipa biće iz inostranstva, iz 10 zemlaja. U karnevalskoj povorci će biti 1.500 do 2.000 ljudi, rekao je predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECCA)  i menadžer karnevala Leskovac Miroljub Radivojević.

 

U Srbiji se, inače, održava devet karnevala.

Za ovogodišnji karneval će iz gradske kase biti izdvojeno 4 do 5 miliona dinara. Iz godine u godinu sponzora je sve više, sitiče Radivojević.

Ove godine za učesnike su obezbeđene jako zanimljive nagrade, za porodične igre na vodi turistička agencija „Sabra“ je obezbedila  desetodnevno letovanje u Grčkoj za četvoročlanu porodicu. Pobednici trke u burićima dobiće vikend u Sijarinskoj banji i na Vlasinskom jezeru.

Za učesnike maskembala Forma ideale za prvu nagradu donira vaučer od 10.000 dinara, za drugu 5 i za treću 3.000 dinara.

Ni ove godine neće biti koncerta poznatih zvezdi, jer bi to puno koštalo, zaključio je Radivojević.

Komplatan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare