Deset godina leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč

LESKOVAC-VLASOTINCE-CRNA TRAVA-LEBANE-MEDVEĐA-BOJNIK-OKRUŽENJE

Danas se navršava tačno deset godina od kada je izašao prvi broj nedeljnika Nova Naša reč koji je na adresi u Leskovcu a jedini je medij takve vrste južno od Niša.

Svih ovih deset godina je bila i bukvalno avantura i grčevito nastojanje da grad i okrug imaju pisani trag koji će, generacijama posle nas, biti svedočanstvo, dokaz, a možda i pouka, šta se radilo i kako se živelo u Leskovcu i Jablaničkom okrugu ovih godina. I da, pre svega, građani, imaju tačne, profesionalne i nepristrasne informacije o tome šta se dešava oko njih.

Možda deset godina i nije  datum za veliku pompu ali nama, a verujemo i vama koji nas pratite, znači da smo uspeli da se održimo toliko dugo. Tačno 480 petaka smo bili na kioscima sa različitim sadržajima, uz jasnu uređivačku politiku: pouzdano, tačno, profesionalno i novinarstvo odgovorno pred javnošću i isključivo i uvek u javnom interesu da građani ZNAJU.

Nova Naša reč je jedan od veoma retkih štampanih medija u Srbiji, i medija uopšte, čiji osnivač je nevladina organizacija. Mediji civilnog  sektora imaju posebnu odgovornost i obavezu u promociji  pouzdanog, profesionalnog i  novinarstva odgovornog pred javnošću. Nova Naša reč je i hroničar vremena ali i čuvanja od zaborava  ljudi, dogadjaja i onoga što je bilo nekada, o čemu se mnogo priča a malo, suštinski, zna. Nova Naša reč je i inicijator dijaloga sa čitaocima o mnogim važnim i “zabranjenim ” temama , poput trošenja novca iz javnih budžeta, zloupotreba javnih resursa, ljudska, manjinska i radna prava, korupcija i tako dalje.

Počelo je nas nekoliko, “na oruk”, bukvalno. U početku nismo znali ni kako ćemo da platimo štampanje novina, honorari su bili tema za tamo negde , posle ko zna koliko brojeva. Da li da se sećamo kako su nas sve minirali, sprečavali, sputavali? Ne želimo, neka im je svima na čast, život je previše kratak da bismo se bavili banalnim stvarima, banalnim ljudima i banalnim pokušajima. A i čekaju nas novi brojevi Nove Naše reči .  A sve to o čemu ne želimo da govorimo najbolje definišu reči našeg kolege:

„Nova Naša reč je onaj medij o kome pripadnici i  prijatelji lokalne vlasti  plasiraju priče da ga niko ne
čita ali svi znaju o čemu piše. I prepisuju
“.

Pametnom dosta.

Zajedno u nove pobede! Čitajte nas!

Redakcija Nove Naše reči

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare