Deset godina Centra za razvoj u ambasadi Austrije

 

BEOGRAD

Ambasada Austrije u Srbiji bila je domaćin obeležavanja desete godišnjice postojanja i rada Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Razlog za to leži u činjenici da su Austrija i Austrijska razvojna agencija kontinuirano podržavale socijalni i ekonomski razvoj južne Srbije kroz razne donacije i projektnu podršku Centru za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga, naglasio je njegova ekselencija ambassador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

– Centar za razvoj danas je jasno pozicioniran i dokazao je svoj visok kvalitet rada i posvećenosti, kroz činjenicu da je dobio regionalnu, ali i medjunarodnu podršku kroz projekte od EU, UN I USAID – rekao je ambassador Ajgner.

Sve dosadašnje napore, uložene kroz rad Austrijske agencije i Centra za razvoj, na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga pohvalio je i državni sekretar Ministrstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

-Obećavamo dalje pružanje podrške najnerazvijenijim opštinama u pograničnom i južnom delu zemlje. Povećanje kompetencija svih slojeva stanovništva dovešće do bolje i čvršće saradnje između regiona u našoj zemlji i partnera u Austriji – rekao je Bošnjak.

Da je stabilna i funkcionalna infrastruktura u vidu regionalnih razvojnih agencija veoma važna, potvrdila je direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS-a Ana Žegarac.

-To je dobar instrument za implementaciju ne samo nacionalnog budžeta nego i svih međunarodnih programa i projekata – naglasila je Žegarac.

Poslednjih nekoliko godina, Centar za razvoj jedan je od partnera Misije USAID-a u Srbiji, na projektu Podrška razvoju privatnog sektora.  Direktor Misije Aza El Abd govorila je o značaju pomoći malim i srednjim preduzećima koju ovaj projekat promoviše.

– Naše iskustvo sa razvojem privatnog sektora dokazuje da mala preduzeća imaju potencijal da se uspešno takmiče van njihove lokalne zajednice. Da bi to mogla, treba da imaju pristup resursima i stručnjacima koji mogu da im omognu da se prilagode zahtevima tržišta- rekla je direktor USAD misije u Srbiji.

Direktor Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković zahvalila je svima na podršci, ističući da bez međusobne saradnje nema ni značajnih rezultata.

-Vrednost realizovanih projekata u ovih 10 godina prelazi pet miliona evra, a najznačajniji i najvredniji projekat je onaj koji je za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremio Centar za razvoj uz finasijsku podršku Austrijske razvojne agencije 2011. a tiče se izgradnje kompletne kanalizacione mreže u Leskovcu. Ovaj projekat prošao je kod programa ORIO, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije i putem njega obezbeđena  su  sredstva u iznosu od 7,6 miliona evra za ovu investiciju. To samo potvrđuje da se u Centru za razvoj radi i razmišlja timski i na dobrobit zajednice – naglasila je Stanković.

S godinama smo shvatili da u našem radu ne postoje izazovi kao takvi već su oni naš način rada, dodala je ona.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare