Deputati traže ostavku Putina

MOSKVA

Opštinski deputati iz 17 okruga Moskve i Sankt Peterburga potpisali su javnu izjavu kojom traže da predsednik Rusije Vladimir Putin podnese ostavku, preneo je danas ruski portal Insajder.

Opštinski deputat Semenovskog okruga u Sankt Peterburgu Ksenija Torstrem objavila je saopštenje u kome se ističe da potpisnici zahteva smatraju da postupci Putina “štete budućnosti Rusije i njenih građana”.

Zahtevamo ostavku Vladimira Putina sa mesta predsednika Ruske Federacije, kaže se u saopštenju.

Torstrem je za Insajder objasila da je sada teško javno govoriti zbog represije.

“Zato smo sročili ovako lakonski tekst. Deputatima još nije zabranjeno da imaju mišljenje”, rekla je Torstrem i dodala da nije zabranjeno tražiti ostavku predsednika.

Putin nije monarh već najamni radnik, koji prima platu “od naših poreza”, a funkcija deputata je zastupanje interesa naroda.

“Vidimo da narod nije zadovoljan, a kod nas je narod izvor vlasti prema Ustavu”, kaže Torstrem, koja navodi da lično ne razume postupke Putina i misli da se ne može biti “tako dugo na vlasti”.

Ranije je Savet deputata moskovske oblasti Lomonosovski zatražio da Putin podnese ostavku, jer je od njegovog drugog mandata “sve krenulo naopako”.

Opštinski deputati peterburškog okruga Smolninskoje, koji su potpisnici javne izjave, u četvrtak su saopštili da će Državnoj dumi uputiti formalan predlog da “optuži Putina za izdaju zbog rata u Ukrajini”.

Prema rečima autora apela, Putinovo delovanje od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini potpada pod član 93. Ustava, prema kome predsednik može da bude razrešen dužnosti na osnovu optužbe Državne dume za izdaju ili druga teška krivična dela.

Odluka predsednika da napadne Ukrajinu “šteti bezbednosti Rusije i njenih građana”, kaže se u apelu iz Smolninskoja, jer ruska vojska gubi borbeno spremne jedinice, a građani postaju invalidi.

Dodaje se da povlačenje stranih kompanija sa tržišta i emigriranje obrazovanog stanovništva ne mogu da ne ostave trag na ekonomsko blagostanje građana.

Ističe se i da se NATO uprkos proklamovanim ciljevima širi na istok, a Ukrajina dobija savremenu vojnu opremu.

“Jedan od ciljeva koje je proglasio predsednik Rusije je demilitarizacija Ukrajine, a mi vidimo da se događa sasvim suprotno”, kaže se u odluci saveta opštine Smoljninskoje od 7. septembra da od zakonodavne vlasti zatraži smenjivanje šefa države zbog izvršenja teških krivičnih dela na štetu Rusije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare