DEMOLIRALI KAMCELARIJU PREDSEDNIKA MAKEDONIJE

SKOPLJE

U protestima  noćas u Skoplju desetak mladića demoliralo je kancelariju predsednika Makedonije Djordja Ivanova a policija je uhapsila dvanaest osoba, jedan novinar je povredjen, prenose makedonski mediji.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku Djordja Ivanova.

Sa gradjanima je bio I predsednik opozicione SDSM-a Zoran Zaev.

Prema proceni medija vise od 3.000 osoba učestvovalo je u večerašnjim protestima.

Pristalice Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) , čiji je lider Zaev , i građanske organizacije  pozvale su  Ivanova da povuče odluku o aboliciji 56 osoba, većinom političara, zbog višegodišbnjeg prisluškivanja u Makedoniji, I podnese ostavku na funkciju predsednika države.

Sukob je izbio kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i dodju do sedišta vladajuće VMRO-DPMNE.

Posle intervencije policije demonstranti su se u stampedu razbežali sa  ulica Skoplja.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu “prisluškivanje”.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, prenose makedonski mediji.

Nereda je bilo I tokom protesta u Bitolju.

Makedonski mediji prenose I da Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore.

SAD , koje su najuticajnije na ovom prostoru, su  ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi “prisluškivanje” I upozorile da će to “naškoditi  šansama Makedonije da uđe u NATO i EU”.

Proteste , koji se u Skoplju dogadjaju drugu noć za redom , izazvala je odluka Ivanova da abolira  odgovorne za aferu “prisluškivanje”,

Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi “prisluškivanje”, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Makedonski mediji javljaju da su političke tenzije u Makedoniji  veoma povišene u proteklih 24 časa,  I da su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun.

Protesti opozicije I nezadovoljni gradjana pre godinu dana  završeni su posle izbijanja oružanog sukoba 9. i 10. maja u skopskom naselju  Diva Naselba u kojima je poginulo 18 ljudi,  osam policajaca i 10 napadača.

Misterija  organizovanja ovog sukoba još uvek nije razrešena a u medijima u Makedoniji I na Kosovu pojavljivale su se izjave da iza njih stoji Vlada Makedonije koja je, navodno, na taj način želela da smiri nezadovoljstvo gradjana I spreči jačanje opozicije.

Ovi sukobi su izazvali medjusobne optužbe kako medju makedonskim političkim strankama tako I medju strankama koje u Makedoniji okupljaju Albance.

Sudjenje dvadeset devetorici optuženih za oružani sukob sa makedonskom policijom prošle godine u Kumanovu počelo je pred Vrhovnim sudom u Skoplju početkom februara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare