Delegacija Sankt Peterburga u dvodnevnoj poseti Nišu

NIŠ

       Sporazum o saradnji u više oblasti, privrednoj, kulturnoj, sportskoj, socijalnoj,rezultat je posete delagacije Sankt Peterburga Nišu za koju je organizovan i prijem u Gardskoj kući.Tokom boravka u Nišu članovi delegacije iz Rusije uspostavljen je i kontakt privrednika dva grada.

         Ruske delegacija koja boravi u Nišu broji više od 20 članova, predstavnika grada Sankt Peterburga i Vasileostrovskog okruga, privrednika, udruženja.

         “Ovakvim susretima uspostavljamo most, preduslove za buduću konkretnu saradnju. Koristimo priliku da radimo na unapređenju položaja našeg grada i razvijanju odnosa, pre svega, ekonomskih, sa prijateljskim gradovima. Želimo da stvorimo uslove za još bolje povezivanje naših gradova, zbog čega imamo niz aktivnosti sa našim ruskim gostima. Radimo na stvaranju uslova da se razvijaju ekonomski i privredni poterncijali Niša”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.  

            Dimitrij Tarasov, načelnik odeljenja ekonomskog razvoja Vasileostrovskog okruga, naglasio je da ruska strana, osim ekonomske, želi i druge vidove saradnje sa Gradom Nišom.

             “Razlog našeg dolaska je saradnja u praktično svim oblastima, privrednoj, kulturnoj, društvenoj, a kada se ruski i srpski narod ujedine na jednom zadatku, postižu se odlični rezultati. Prvi rezultat posete biće potpisivanje sporazuma o saradnji”, naglasio je Tarasov, šef delegacije iz Sankt Peterburga.

         Saradnju na različitim nivoima potvrđuje i dolazak u Niš predstavnika “pravoslavnih biznismena”, kojima je važan i dobrotvorni rad.

          “Naš zadatak je da i ovde pronađemo pravoslavne preduzetnike da bi sarađivali na novim projektima. Često se u današnje vreme govori da je profit glavni cilj u surovom svetu biznisa, bez obzira na koji način se to ostvaruje. Ali, privrednik, koji je pravoslavni hrišćanin, nije samo biznismen, već služi Bogu i narodu. Nas danas gledaju kao “bele vrane”, ali u Rusiji smo do Oktobarske revolucije imali preduzetnike, koji su se bavili dobrotvornim radom, pomagali siromaše, bolesne, škole, crkvu. Želimo da nove preduzetnike usmerimo u tom pravcu”, istakao je Vladislav Konstantinovič, predsednik Saveza pravoslavnih preduzetnika.

         Ovakvo izlaganje, kojim se iniciraju zajednički dobrotvorni projekti radi dobrobiti društvene zajednice, podržano je i nastupom predstavnika humanitarne organizacije “Dobri čovek”.

            “Želimo zajedničke dobrotvorne projekte. U to ime smo i doneli  ikonu Svete Ksenije Peterburške na poklon manastiru Svetog Romana. Valja naglasiti i da se našim akcijama prikupljanja pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji odaziva veliki broj Rusa”, naglasio je Aleksandar Lisov, rukovodilac organizacije “Dobri čovek”.

           Lisov upravo u praksi realizuje aktivnosti koje Rusi nazivaju “narodna diplomatija”, a na čemu je juče insistirala ruska delegacija. Naime, “narodna diplomatija” znači prijateljsko ispomaganje nevladinih udruženja i organizacija, u ovom slučaju ruskih i srpskih, koji dodatno učvršćuju dobre zvanične, državne, odnose dve zemlje. Na tom planu radi u Beogradu i Natalija Koceva, predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

            “Naš fond radi na povezivanju ljudi, preduzetnika, naroda dve zemlje i nadam se saradnji Sankt Peterburga i Niša”, rekla je Koceva.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x