Dejan Antić novi predsednik Regionalnog odbora saveza potomaka ratnika za celu južnu Srbiju

VLASOTINCE-LESKOVAC-VRANJE-PROKUPLJE

Na skupštini Regionalnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije za celu južnu Srbiju, održanoj u Vlasotincu, na dnevnom redu je bio izbor predsednika i rukovodstva Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika. Ovaj odbor pokriva teritoriju četiri administrativno-upravna okruga na jugu centralne Srbije, Jablanički Nišavski, Toplički i Pčinjski, a na zasedanju su ti odbori i imali svoje delegate. Za predsednika Regionalnog odbora Južna Srbija Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije jednoglasno je izabran istoričar, prof. dr Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. On je, zahvaljujući na ukazanom poverenju, primetio da je jug Srbije iznedrio srpsku srednjevekovnu državu i u najtežim vremenima ropstva bio je utočište svetosavlja.
„Na jugu Srbije se oblikovala srpska oslobodilačka misao, jug Srbije je organizovao i pomagao srpsku akciju u Staroj Srbiji (1903-1912), jug Srbije je stvorio Koleta Rašića, vojvodu Krstu Kovačevića, Milunku Savić, Dragutina Matića, jug Srbije je izrodio junake Gvozdenog puka, jug Srbije je podigao Toplički ustanak, jug Srbije je vekovima, neštedimice, slao svoje sinove u odbranu srpskih zemalja, posebno Kosova i Metohije, jug Srbije je mnogo stradao ali je do dana današnjeg ostao veran zavetu svojih predaka. Zato je važno da svi mi ovde i čitava srpska javnost imamo na umu da bez juga Srbije niti je bilo niti će biti srpske državnosti.

U tom smislu dalje aktivnosti Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika biće usmerene na podizanju nivoa svesti građana, naročito omladine, o istorijskom značaju južnih srpskih krajeva i njihovoj ulozi u odbrani i izgradnji moderne i slobodne države Srbije.“
Nakon Antićevog obraćanja izabrani su za potpredsednike odbora Goran Đorđević, doktor međunarodnog krivičnog prava i advokat iz Niša, i Saša Stamenković, diplomirani geolog iz Vranja. Za predsednika Nadzornog odbora izabran je Branislav Popović, doktor mašinskih nauka iz Surdulice, a za sekretara Milun Pavlović, istoričar iz Blaca.
Ovoj seednici su prisustvovali i protojerej Nikola Pešić kao izaslanik Njegovog preosveštenstva episkopa niškog g. Arsenija i kapetan prve klase Miljan Golubović kao izaslanik komandanta garnizona Vojske Srbije u Leskovcu pukovnika Zorana Cvetkovića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare