Dečiji Crkveni hor „Branko“ koncertom obeležio deset godina postojanja

LESKOVAC

Dečji crkveni hor „Branko“ koncertom u leskovačkom Narodnom pozorištu uz svečanu akademiju obeležio je svoj jubilej, 10 godina postojanja i rada. Hor, kojim rukovode profesori muzike Siniša Stamenković i Jelena Lazarević je osnovan sa ciljem da promoviše i čuva duhovnu, pa i svetovnu, muziku ovih prostora. Repertoar hora se zasniva na dečijoj horskoj muzici. Aktivan je učesnik u crkvenim obredima, ali i na raznim proslavama i svečanostima grada. Dečiji crkveni hor je poseban po tome što neguje vizantijski crkveni napev na autentičan način. Za svoje nastupe su više puta nagrađivani.

Vladika Niški Arsenije, otvarajući svečanost i čestitajući na jubileju, poželeo je mnogo uspeha u radu i još mnogo ovakvih jubileja.

„Ono što je specifično za leskovački Dečiji crkveni hor „Branko“ je i to što osim horske polifone muzike peva i vizantijski napev, što je jedinstveni slučaj na teritoriji Srpske pravoslavne crkve.“

Inače, Crkveni hor „Branko“ osnovan je pre 135 godina i ime je dobio po pesniku Branku Radičeviću. Prvi put je nastupio na Božić 1877. godine, a u prvom crkvenom horu bilo je 13 uglednih Leskovčanina. Hor su u početku sačinjavali samo muškarci, da bi kasnije prerastao u veliki mešoviti hor. Posle Drugog svetskog rata komunističke vlasti su zabranile rad crkvenog hora, sve do 1970. godine, kada je obnovljen. „Čuvari duhovne muzike“ kako za sebe kažu, su 11. novembra 2012. godine iznedrili naslednike, Dečiji crkveni hor „Branko“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare