Decembar – vreme darivanja

NIŠ

Mesec decembar i početak januara, sve do Božića su dani darivanja. Članice Kola srpskih sestara ih obeležavaju u duhu čovekoljublja i milosrđa uz negovanje pravoslavnih običaja i tradicije.  Božićno slavlje nagoveštava niz praznika koji mu predhode.

                      “ Obeležile smo Detinjce sa učenicima osnovnih škola, potom  Materice koje smo započele da obeležavamo 25, decembra ove godine, a završićemo na  sam dan majki i svih žena uopšte  29. decembra 2019. godine. U januaru nas očekuje Badnje veče, a onda i Božić”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.  Ceo ovaj period obeležamo dobročinstvom, sa posebnim osvrtom na darivanje dece, starih ljudi, bolesnih i iznemoglih, kao i osoba  ometenih u razvoju.  Mi sestre po Kolu smatramo, da kada se dobrota širi i deli sa drugima ona postaje veća. Velika je stvar učiniti dobro rečju i delom, i time izazvati u ljudima ono toplo osećanje radosti  i brige za druge”.

                   Mesec darivanja  Kolo srpskih sestara je započelo posetom osoba ometenih u razvoju koje žive u Domu pri manastiru Sveta Petka izvorska, kod Paraćina.

                    “Tamo je smešteno 90 osoba kojima smo darivale pakete sa hranom, higijenskim sredstvima i drugim potrebšti-nama. Darivale smo im i ljubav, baš ono što je njima i najpotrebnije.  Zatim smo učenike sa posebnim potrebama, osnovne i srednje škole “Carica Jelena”, 25. decembra,  obradovale novčanom pomoći. Započele smo stipendiranje učenica gimnazija u skladu sa Pravilnikom  Kola. Prve stipendije su uručene 25. decembra”, ističe Ljiljana Stojanović.

                        Materice, najveći hrišćanski praznik majki i svih žena obeležavaju se u drugu nedelju pred Božić. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda daruje decu poklonima, i na taj način se dreši.

                       “Shodno ovim običajima članice Kola, ove godine,  27. decembra u prepodnevnim satima   posećuju mališane u obdaništu „ Dečiji Kutak“ u Nišu. Tom prilikom im mališani prikazuju  igrokaz, koji su pripremili a koji objašnjava običaje vezane za porodične praznike, Detinjce, Materice  i Oce.  Učesnici igrokaza zatim pripremljenim maramama vezuju prisutne članice Kola, a one se prigodnim poklonima dreše”, dodaje Ljiljana Stojanović.

                        Istog dana, 27. decembra, u 12 časova, članice Kola će posetiti i učenike prvog razreda O.Š. Ratko Vukićević, i prisustvovati prigodnom programu pripremljenim od strane učenika i razgovarati sa njima o praznicima koji predhode Božićnom slavlju : Detinjci, Materice, Oci, Badnji dan, Badnje veče i Božić. Zatim  će učenici  vezivaati članice Kola, a one će se drešiti pripremljenim poklonima. 

                   Na sam dan Materica, 29. decembar 2019. godine, članice Kola će posetiti sve pravoslavne hramove u Nišu  i posle Liturgije svoj prisutnoj deci darivati pripremljene paketiće sa slatkišima.

                  “Istog dana, 29. decembra u večerljim časovima članice Kola, tradicionalno će posetiti Ginekološko-akušersku kliniku i sve bebe, koje se nalaze u porodilištu, bez obzira na datum rođenja, darivati prvim poklon paketom. Tradicija darivanja beba je stara kao i obnovljeno Kolo u Nišu, već 29 godina”, dodaje Ljiljana Stojanović.

                    Za Badnji dan članice Kola tradicionalno posećuju Gerontološki centar u Nišu. Korisnike daruju suvim i svežim  voćem.  Uz zabavni program druže se  sa njima, kako bi u dane najradosnijih  hrišćanskih  praznička, osetili da nisu sami i da postoji neko ko brine i misli na njih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare