Deca u OŠ „Njegoš“ učiće grčki jezik

NIŠ

Osnovna škola „Njegoš“ u Nišu obeleževa 135 godina postojanja, a za jubilej je dobila najlepši poklon, bratsku školu iz grčkog grada Trikala. Sporazum o saradnji dveju škola potpisali su u Gradskoj kući direktori Nebojša Krstić, direktor niške i Antonis Papageorgopolis, direktor grčke škole. Ovom svečanom činu prisustvovali su zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović, ali i gosti iz Grčke, gradonačelnik Trikala i njihov regionalni direktor za osnovne škole kao i nastavnici u učenici iz 17.škole u Trikalu. Bratimljenje dveju škola podržala je i amnasada Grške u Srbiji kao i Udruženje Grka u Srbiji koji su zajendičkim snagama obezbedili udžbenike za osnovce iz OŠ „Njegoš“ koji će učiti grčki jezik.

                 „  Mudri ljudi kažu da je prijateljstvo najteža stvar na svetu za objasniti. To nije nešto što se uči u školi, ali ako nisi naučio tokom školovanja šta je smisao prijateljstva, nisi ništa naučio. Danas smo ovde na svojevrsnom času prijateljstva gde će se dve škole, iz Niša i Grčke, pobratimiti i to nije slučajnost jer Srbiju i Grčku vežu neraskidive veze  pune poštovanja i bratske ljubavi koju treba negovati  na svaki način da bi dugo trajala.Spaja nas istorija, vera, podatak  da smo u poslednjih 700 godina prijatelji. Zadatak nas odraslih je da našu decu nadahnemo pozitivnim duhom viševekovne saradnje dvaju naroda i da ih naučimo da u životu znaju ko su, šta su  i da to poštuju i cene“, kazala je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                Direktor škole iz Grške je istako da su srpski i grčki narod neraskidivo povezani istorijom i hrišćanskim vrednostima kao i prijateljstvom koje traje vekovima.

                 „Potpisivanje sporazuma o saradnji naših škola samo je još jedna potvrda tog prijateljstva. Ova sardnja omogući će nam da  videćemo kako se radi u srpskim školama, kako profesori predaju učenicima i kako učenici i na koji način maksimalno koriste znanja koja dobijaju u školi. Uporedićemo sličnosti i različitosti u nastavi i iskoristiti ono što može da unapredi rad naših nastavnika sa učenicima, ali i obrnuto. Planiramo da se sradnja odvija na dva nivoa, između učenika ali i između nastavnika“, kazao je Antonis Papageorgopolis.

               Prema rečima direktora Osnovne škole „Njegoš“, Nebojše Krstića,  sprazum o saradnji koji je potpisan omogući će da se uporedi nastava u Srbiji i Grčkoj i ono najbolje primeni u praksi.

               „Koristeći ono najbolje što nam ponudi grčka škola kada uporedimo metode i način rada sa decom napredićemo nastavu u našoj školi. Ovo nije Erazmus projekat koji traje jednu godinu  već saradnja koja će postati tradicionalna i koju ćemo ostaviti i novim generacijama učenika ali i direktorima škola koji dođu posle nas“, kazao je Nebojša Krstić.

                      Učenici iz grčke škole ovih dana su gosti niških osnovaca i OŠ „Njegoš“, a već iduće godine niški osnovci posetiće vršnjake u Grčkoj.                    „ Deca će biti na načim časovima, proslaviće sa nama Dan škole i družiti se sa vršnjacima, a iduće godine naša deca odlaze kod njih. Na taj način razvija se drugarstvo i multikulturalnost. Svi se nadamo da će prijateljstvo koje sada sklope trajati godinama i kada oni budu završili osnovno obrazovanje, da će sarađivati na poslovnom planu ali i da se njihove porodice privatno druže a to je važno kada se radi i o saradnji dveju zemlja jer ćemo se na ovaj način i bolje rezumeti“, zaključio je Krstić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare