Deca sa autizmom pripremaju izložbu svojih radova

NIŠ

Plava nedelja, koja je posvećena osobama sa autizmom, započela je  danas Svetskim danom osoba sa autizmom.  

U toku nedelje organizujuju se aktivnosti i manifestacije čiji je cilj da se podigne svest u društvu o osobama sa autizmom. U okviru Plave nedelje, u utorak, 9. aprila,  biće održabna tribina na Univerzitetu u Nišu , na kojoj će, kako je planirano, govoriti roditelji dece sa autizmom. Roditelji će govoriti o tome sa kakvim broblemimase susreću i kako i rešavaju.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok nepoznat. Javlja se do treće godine i češći je kod dečaka.  

 U Nišu deca sa autizmom svakodnevno mogu da borave u usanovi Mara. Inače,  već dugo postoji  Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje jedno vreme nije bilo aktivno, a od 2015. ponovo je pokrenut rad Udruženja. U udruženju trenutno aktivno između sedamdeset i osamdeset osoba sa autizmom.

U Udruženju kažu da autizam ne sme da se definiše kao bolest jer je to stanje koje prati decu ali i kasnije tokom života kada deca odrastu. Ova deca su hiperaktivna a cilj druženja sa njima je da ih uče socijalizaciji i smanje im hiperaktivnost.

“Deca sa autizmom imaju poteškoća u ponašenju tokom celog života. To je skup promena i ta deca se sreću sa brojnim problemima, počev od socijalizacije, komunikacije. Oni se teško i koncentrišu, ne mogu da usmere pažnju. Autizam  često prati druga oboljenja kao što su epilepsija, dijabetes, cerebralna paraliza, distrofija mišića”, kaže Katarina Jovanović iz niškog Udruženja.

Ona dodaje da u Udruženju postoji dosta radionica koje su namenjene deci sa autizmom.

“To su psihološke radionice, zatim “socijalne priče”, a deci pomažemo i pri učenju. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja se održavaju radionice “Spretno dete” gde studenti rade vežbe sa decom sa autizmom pod budnim okom profesora Bojana Jorgića. ”, kažu u Udruženju.

Kreativnost ova deca najviše pokazuju na likovnim radionicama. Od njihovih radova je pripremljena i izložba koja će biti otvorena 7.aprila u Galeriji NKC-a.

“To su zaista posebni radovi jer naša deca fenomenalno slikaju”, kaže Katarina Jovanović koja dodaje da će na otvaranju biti i deca sa autizmom koji su bili kreativni i pripremili radove za izložbu.

Ovom udruženju potreban je veći prostor jer se na žalost povećava broj dece sa autizmom. U udružnju kažu da bi im dobrodošla pomoć u vidu materijala ua psihološke radionice koje se rade po posebnim programima.

Mada nema tačnih podataka pretpostavlja se da u Nišu živi oko 500 osoba sa autizmom. Istraživanja kažu da se na 10.000 novorođene dece rađe četvoro do petoro dece sa autizmom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare