Deca migranti odlično prihvaćeni u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu

BUJANOVAC

 

„Deca su se uklopila odlično i nema apsolutno nikakvih problema tokom njihovog boravka u školi“, rekla je za JUGPress pedagog Osnovne škole „Branko Radičević“, Natalija Stanković.

Stanković je dodala da se nastava za 16 dečaka i devojčica, od prvog do osmog razreda, odvija na srpskom jeziku, jer je prioritetni cilj da ova deca nauče srpski jezik.

„Nastavnici i sami učenici se svojski trude da im što bolje objasne sve ono što se na časovima obrađuje, kako bi deca migranti imali što bolji uspeh i kako bi im se maksimalno pomoglo u savladavanju našeg jezika“, kaže naša sagovornica i dodaje da školu posećuje i prevodilac koji se angažuje u skladu sa potrebama.

Uspeh ovih đaka se evidentira u njihovim identifikacionim karticama, a ne u školskim dnevnicima jer se nastava za njih odvija po posebnom planu. Prvobitni plan da deca u školi provode tri nastavna časa je promenjen, kako nam je rekla Stanković – na insistiranje same dece i njihovih roditelja, oni sada u školi borave punih šest školskih časova,  kao i njihovi vršnjaci iz Bujanovca.

Inače, danas su, povodom 18. decembra – Međunarodnog dana migranata, đaci ove škole sa vršnjacima iz kampa za migrante, organizovali novogodišnji štand na gradskom trgu.

Deca su prodavala novogodišnje čestitke i ukrase koje su sami izradili na školskim radionicama, a sav novac koji budu prikupili će ići u humanitarni fond škole odakle se finansiraju razne đačke aktivnosti i radionice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare