Deca migranata uskoro kreću u bujanovačku Osnovnu školu „Branko Radičević“

BUJANOVAC

(11.9.2017)

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Bujanovcu privodi kraju pripreme za prihvat dece migranata, njih 27, iz Prihvatnih centara u Preševu i Bujanovcu, izjavila je za JUGpress pedagog ove škole Natalija Stanković.

„Tim iz naše škole je nedavno bio na obuci, organizovanoj ovim povodom u Vranju, na kojoj se radilo na izradi akcionog plana za prihvat migranata u škole. U centru u Preševu je održan i sastanak predstavnika škole i Ministarstva prosvete sa ljudima zaduženim za prihvat migranata na kojem je zaključeno da su deca migranata spremna za polazak u školu.“
Stanković napominje da ipak postoje određeni problemi i da je zbog toga i odložen polazak u školu planiran za 5. septembar.
„Nije obavljen sistematski pregled te dece i sporan je prevoz do škole, ali dobili smo informacije da će se ove prepreke otkloniti jako brzo.“
Po njenim rečima, u toku boravka dece u školi akcenat će biti stavljen na časove srpskog i stranih jezika, a deca će biti razvrstavana po razredima na osnovu godina koje imaju, a ne na osnovu onoga koliko znaju, što je bio jedan od predloga.


„Dva tima će izvršiti testiranje dece, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, što će nam, naravno, pružiti neophodne informacije o njihovom nivou znanja, sposobnosti i afiniteta. Plan je da ta deca provode 4 sata dnevno u školi i biće pridružena već formiranim odeljenjima.“
Savet roditelja škole će biti održan u sredu, 13. septembra, i tada će roditelji zvanično dobiti informaciju o početku školovanja dece migranata. Stanković ne očekuje bilo kakve probleme ili otpor roditelja po ovom pitanju.


„Roditelji su već upoznati sa ovom temom na ranije održanim roditeljskim sastancima, ali je predstojeći Savet roditelja prava prilika i mesto da se detaljnije porazgovara o ovim novim okolnostima u našoj školi. Deca su deca i ja mislim da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema“, zaključila je Stanković. Da li roditelji bujanovačkih osnovaca dele stav školskog pedagoga znaće se već za koji dan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare