Deca i internet u eri društvenih mreža

education, elementary school, learning, technology and people concept - close up of school kids with tablet pc computers having fun and playing on break in classroom

LESKOVAC

Jedna od najznačajnijih, ujedno i najagresivnijih, karakteristika savremenog kompjuterskog doba jeste neprestano prisustvo interneta i društvenih mreža u životima dece. Roditeljima je potrebno malo više vremena da shvate magičnu privlačnost Fejsbuka, Instagrama i ostalih društvenih mreža.

Međutim, deca se brzinom svetlosti kreću kroz tzv. sajber prostor. Kao posledica svega toga javlja se problem prisutan kod većine roditelja danas, kako u Leskovcu tako i u čitavoj Srbiji, a to je zavisnost od interneta kod dece.

Neprestano sedenje za računarom ili gledanje u mobilni telefon, nedostatak fizičke aktivnosti usled preopterećenja internetom i društvenim mrežama samo su neki od primera. Tako škola postaje dosadna i nemotivišuća, a prednost u odnosu na čitanje knjiga i bavljenje sportom dobijaju prelaženje nivoa u igricama, četovanje, slikanje za neku od društvenih mreža, izbacivanje priča itd.

Ono što posebno zabrinjava je da deca već u najranijem uzrastu danas znaju da otključaju telefon, uđu na Gugl pretraživač, Jutjub, znaju da pronađu omiljenu igricu, a gledanje u mobilni telefon prilikom obroka kod dece je postala svakodnevica sa kojom se sreću mnogi roditelji danas.

Vremena kada se pošta otvarala rukama, a nove informacije se dobijale u biblioteci su prošla vremena. Za decu će to uskoro biti neverovatno kao i razvijanje fotografija u foto radnji.

Nekada se nije zavisilo od mobilnih telefona i društvenih mreža, što danas nije slučaj. Retko kojem prosečnom srpskom (leskovačkom) tinejdžeru može da prođe dan bez prijavljivanja na neku od društvenih mreža. Na novoizgrađenom trgu ili u parku često možemo videti decu koja se ne igraju kao ranije, nego sede i gledaju u telefon.

,,S obzirom da živimo u 21. veku i da nam je sve na dlanu, mladi masovno koriste internet i postaju zavisni. Većina njih koristi društvene mreže i internet za surfovanje i razonodu. Previše vremena provode na telefonima i pritom zapostavljaju druženje i odlazak u prirodu. Koliko ima prednosti, toliko ima i mana, a naročito veliki problem predstavlja to što mladi roditelji od malena navikavaju decu na telefone jer ih na taj način umiruju”, kaže naš sagovornik Miloš.

Nekontrolisana i besciljna upotreba interneta i društvenih mreža je velika opasnost za decu, čak i za odrasle. Kada su deca u pitanju opasnost je, naravno, mnogo veća. Da bi se izbegla neprijatna iskustva, deci treba ukazati na dozu opreza u virtuelnom svetu. (kraj)ĐS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare