Dani Vlasotinca poceli predstavom „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“

VLASOTINCE

U porti vlasotinačke crkve „Sveta Trojica“ izvedena je predstava pod nazivom „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“. Ovu duodramu prof. Jovana Janjića, koju je režirao Milan Rus, izvode glumci Milan Malbaša i Aleksandar Dunić. Ima za cilj da kroz jedan umetnički izraz prikaže i iskaže autentičnu reč blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Predstava obiluje rečima Patrijarha, koje najjasnije ocrtavaju njegov životni put i put na koji je on upućivao, a rađena je po tekstu Jovana Janjića, velikog poznavaoca lika i dela Patrijarha Pavla, koji nam je ostao u sećanju kao jedan od najuzornijih i najpoštovanijih savremenika. Tema je smeštena u vreme rata, što dodatno podstiče na razmišljanje i na shvatanje Patrijarhovog odnosa prema siromašnima, ubogima i raseljenima, kao i prema samom ratu protiv koga je Pavle bio izraziti protivnik. Autor predstave prof. dr Jovan Janjić je rekao: -Njegovu reč treba sačuvati, na njoj se učiti i prenositi je jer ona zaista rađa plodove, svedoci smo mi ovde u srpskom pravoslavnom narodu ali i ljudi u vascelom svetu -.

Kroz lik Patrijarha projektovalo se i duhovno biće srpskog naroda, odnosno tradicionalne vrednosti i zato priča o Patrijarhu Pavlu istovremeno jeste i priča o srpskom narodu.

  • Nama je bilo strašno važno da tekst bude autentičan, nismo ništa dopisivali, ni jedan zarez nije dodat. Ovo je nešto što je po mom mišljenju duboko moralno kako je jedino moguće i kako treba. Ne bi nam palo na pamet da nešto rekonstruišemo iz dubokog poštovanja i ljubavi koju gajimo prema blaženopočivšem Patrijarhu. Ključnu ulogu je odigrao prof. Janjić, bez njega ove predstave ne bi ni bilo. Dobili smo blagoslov našeg Patrijarha Porfirija i budimskog episkopa tako da je ova predstava premijeru imala u Budimpešti. Od tada smo je igrali 53 puta i veoma je dobro prihvaćena kako od publike tako i od sveštenstva. Pravi efekat biće ako sa ove predstave neko izađe zamišljen jer u predstavi ima filozofskih, visokoumnih rečenica, koje se odnose kako na pojedinca tako i na kolektiv – istakao je Aleksandar Dunić.

U ulozi Patrijarha Pavla je glumac Milan Malbaša, koji na trenutak zaista govori tonom kakvim je besedio Patrijarh. U predstavi ja ne izgovaram nijednu reč koju nije izgovorio Pavle.

  • Namera nam je da Pavla vratimo u narod jer je on jedna od najjačih i najpoštovanijih ličnosti u zadnjih sto godina. Nismo ga zaboravili ali smo želeli da još više bude u narodu. Pavle je prikazan u ratnim vremenima što daje dodatnu težinu predstavi, a vidi se njegova tolerantnost i koliko je voleo ljude – rekao je Milan Malbaša.

Namera autora bila je da stvori delo koje pobuđuje plemenita osećanja i razmišljanja ali i koja autentično pokazuje dušu srpskog naroda ali i neprilike kroz koje je on do nedavno prolazio i još uvek prolazi. Pre početka predstave nastupio je dečji crkveni hor, a prisutnima se obratio sveštenik Marko Nikolić, podsetivši na reči akademika Matije Bećkovića da niko nije tiše govorio od Patrijarha Pavla, a da se nije glasnije čuo.

Duodramom „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“ počela je tradicionalna manifestacija Dani Vlasotinca, koju organizuje Kulturni centar opštine Vlasotince. (kraj) VS-LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare