Dani turizma u Nišu od 9. do 11. septembra

NIŠ

Međunarodni sajam turizma, koji se ove godine održava u okviru manifestacije „Dani turizma u Nišu“ biće održan od 9.  do 11. septembra u tržnom centru „Delta planet“, najavila  je članica Gradskog veća Adriana Anastasov na konferenciji za novinare održane ovim povodom. Izlagački deo ovog događaja biće organizovan 9. i 10.septrembra, a posetioci će imati priliku da, šetajući Deltom, posete štandove izlagača koji će predstaviti turističku ponudu raznih turističkih destinacija iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Republike Srpske. Dani turizma su mesto koje će vam pružiti priliku da pronađete neko novo mesto za odmor, vikend putovanje ili otkrijete nov i uzbudljiv avanturistički program, dodala je Anastasov. U okviru manifestacije Dani turizma održaće se i promocija kampanje “Doživi Niš”.

                                  „Ove godine se sajam održava u centru „Delta planet“ ali se ja iskreno nadam da će se ova manifestacija već iduće godine vratiti u Halu „Čair“ gde se do godina korone održavala. Turizam je važan za Grad Niš, prioritet u razvoju turizma dajemo kroz mnogobrojne projekte koji su planirani za ovu i narednu godinu i na kojima se već uveliko radi. Planiramo uskoro i otvaranje arheološkog nalazišta Medijana, radimo na  izgradnji Akva parka i unapređujemo svoje kulturne i sve manifestacije koje se održavaju u gradu. Ogromnu ulogu u svemu tome ima Turistička organizacija Niša čijim radom je Grad izuzetno zadovoljan“, kazala je Adriana Anastasov.

                              Anastasov je dodala da se turisti polako, posle zatišja u vreme korone, polako vraćaju u Niš o čemu govore i zvanični podaci.

                             „Samo u julu grad je posetilo ukupno 16.473 turista od toga je domaćih je  bilo oko 4.500, dok je stranih bilo 12.500. Od januara do jula Niš je posetilo 72.427 osoba, a broj noćenja je 144.425. Ostvarili smo mnogo bolje rezultate od onih koji su zabeleženi u rekordnoj 2019.godini“, istakla je Anastasov.

                            Kada se radi o Danima turizma Anastasov je istakla da se očekuje veliki broj posetioca iz Niša, zemlje ali i inostranstva, posebno iz zemalja sa kojima Grad ima sradanju.

                            Dragana Božić, v.d. direktora Turistićke  organizacije Niš je istakla da će se u okviru manifestacije Dani turizma organizovati i 23. Međunarodni sajam turizma na kome će se više od 60 izlagača predstaviti svijim  turističkim potencijalom i turističkom ponudom.

                           „Ugostićemo turističke organizacije iz cele naše zemlje ali i regiona, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske. Predstaviće se i svi turoperateri i turističke egencije koje se bave programima aktivnog odmora u našem gradu“, istkla je Dragana Božić.

                          Naglasila je da će se u okviru Dana turizma organizovati i različiti paneli.

                        „Na panelima ćemo razgovarati o bitnim, ključnim sektorima u turizmu. Biće reči i o dualnom obrazovanju jer želimo da pronađemo model zajedno sa sektorom obrazovanja, kako da obezbedimo što kvalitetniju radnu snagu za naše hotelijere i ugostitelje i kako da mlade zadržimo u gradu.Obrađivaćemo i temu rurarnog turizma a cilj nam je kako da ga unapredimo. Razgovaraćemo sa predstavnicima ministarstva ali i vlasnicima seoskih domaćinstava kao primerima dobre prakse“, kazala je Božić.

                    Najavila je i novu manifesticiju koja je otpočela prošle a ove godine je već zaživela. U pitanju su Dani sićevačke berbe.

                    „Cilj Festivala vina  i tradicije u Sićevu je promocija  ovog vinogradarskog kraja, da pokušamo da vratimo Sićevo na put vina.Nadamo se da će ovaj festival postati tradicinalni a u narednim godinama  i regionalni pa i međunarodni“, istako je Žarko Martinović ispred organizacionog odbora Festivala.

                   Predsednik GO Niška Banja Dušan Živković je najavio manifestaciju koju organizuje ova opština. U pitanju je manifestacija „Ženeva 2022.“ Manifestacija se održava pored same reke a biće sadržaja i za najmlađe i starije rekreativce.

                    „Niška Banja je od posebnog značaja za razvoj grada i celog regiona.Jedina je banja koja u svojoj neposrednoj blizini ima grad kao veliki centar a koji doprinosi razvoju naše opštine. Obilujemo mnogim prirodnim vrednostima, terminalnom vodom, a posebno se ponosimo Sićevačkom i Jekašničkom klisurom. Imamo i bogat sadržaj kulturno-istorijskih spomenika“, naglasio je Živković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare