Dani sanitetske službe obeleženi u Vojnoj bolnici

NIŠ

Vojna bolnica u Nišu obeležila je Dane sanitetske službe polaganjem venaca na spomenik Piramidu u krugu niške Vojne bolnice. Sanitetska služba Vojske Srbije vuče korene od 1839. godine kada je naredbom štaba srpske vojske postavljen prvi štabni doktor-načelnik saniteta. Ove godine svečanost je organizovana u skladu sa epidemiloškom situacijom.

                            “Ova ustanova ima dugu tradiciju, učestvovala je u svim balkanskim ratovima, u svim svetskim ratovima ali i svim kriznim situacijama.Ove godine smo se uključili u borbu protiv Kovida 19 od samog početka. Zbrinjavali smo i vojne i civilne osiguranike. Civilne osiguranike smo zbrinjavali od 10.aprila do juna, a kroz našu ustanovu je prošlo 418 pacijenata”, kazao je dr sc.med. pukovnik Goran Damjanović, načelnik odeljenja interne medicine.

                              Sanitetska služba vojske Srbije vuče korene od 1839. godine kada je naredbom štaba srpske vojske postavljen prvi štabni doktor-načelnik saniteta.

                                Razvoj Sanitetske službe započeo je oslobođenjem Niša i južnih delova Srbije, odmah nakon oslobođenja od viševekovnog turskog ropstva. Januara 1878. godine formirana je Velika niška vojna bolnica. Godina ova ustanova deli svoju, sa sudbinom Srpske vojske kroz brojne odbrane i oslobodilačke ratove koji su se vodili na ovim prostorima. Brojni njeni pripadnici svojom hrabrošću, odlučnišću, nesebičnim zalaganjem, a pre svega humanušću, urezali su svoja imena na stranicama srpske istorije.

                        Kroz svoju istoriju Vojna bolnica prolazila je kroz mnoga iskušenja. Iznela je najteži period sanitetskog zbirinjavanja Srpske vojske i izbeglog naroda u Prvom svetskom ratu. U periodu od 1914. do 1915. godine postaje i najveća epidemijska bolnica na prostorima Evrope zbrinjavajući oko 30.000 obolelih od pegavog tifusa. Dnevno je umiralo i do 30 bolesnika. Obolelo je i 13 lekara od kojih je tri preminulo, a među njima i tadašnji upravnik bolnice dr Evgenije Branovački.

                  Vojna bolnica Niš  danas savremena vojnozdravstvena ustanova koja koja zajedno sa Vojno-medicinskom akademijom i Vojnom bolnicom Novi Sad, čini stub vojnog zdravstva.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare