“Dani polja” u Rakovcu

BUJANOVAC

U selu Rakovac u bujanovačkoj opštini, danas su održani „Dani polja“.

Predstavljena je ogledna parcela kukuruza , jedna od deset u četiri opštine Pčinjskog okruga.

Poljoprivrednik iz Rakovca Dragan Nakić kaže da se posednje četiri godine bavi proizvodnjom ove kulture.

„U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Vranja počeo sam da primenjujem odgovarajuće agrotehničke mere i zato su rezultati tu, imamo dobar prinos. Ranijih godina, dok nismo imali savetodavne stručne službe,  imali smo solidan prinos ali ne i dobar kao u ovoj meri. Tada nismo radili zimsko oranje, veštačko đubrenje u jesen i zato sada imamo veći prinos za 30 do 40 odsto“, rekao je Nakić.


Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne stručne službe u Vranju Nada Lazović Đoković kaže da su ove godine postavili deset ogleda kukuruza , kao što je ovaj u selu Rakovcu u bujanovačkoj opštini, gde su i obeleženi „Dani polja“.

„Ove godine smo imali osam semenskih kuća , preko 40 hibrida . Ova godina je nespecifična , nismo imali dovoljno padavina, nije bila naklonjena jarim kulturama i godina gde nećemo imati neke prinose jer će biti manji za 50 odsto u odnosu na ranije periode.  Prosečan prinos kukuruza u Pčinjskom okrugu u poslednjih deset godina je pet i po  tona po hektaru , tako da slobodno možemo reći da je ovo jedna od najgorih godina u poslednjoj deceniji” , rekla je Lazović Đoković.
„Dani polja“ su predhodnih dana već obeleženi u selima Ranutovac i Ribince.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare