“Dani Milutina Milankovića” u Nišu

NIŠ

Izložbom fotografija i izvoda iz biografije, dokumentarnim filmom i nizom sadržaja u Nišu je počelo obeležavanje “ Dana Milutina Milankovića”. Zasluga za uvođenje nove menifestacije u kalendar kulurno –obrazovnih sadržaja pripada Prvoj tehničkoj školi koja nosi ime jednog od najpriznatijih srpskih naučnika u svetu, matematičara, geofizičara, građevinskog inženjera, klimatologa, astronoma, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu.

Malo ko zna  da se njegov  lik nalazi na novčanici od 2000 dinara.

U svetskim naučnim krugovima poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Na ovu fizičkih parametara i sunca kao centra on je našao takozvane cikluse koji pokazuju periodizaciju nastanka ledenih doba, sa 600 000 godina unatrag i sa prognozom za 600 000 godina unapred. I ne samo za Zemlju nego je pravio proračun za Mars. Sedam decenija kasnije potvrđeno je da je njegov tvrđenje o prosečno temperaturi na Marsu, do koje je on došao matematičkim putem, tačno. Provere su pokazale da je „ promašio „ za jedan ipo do da stepena. Dokazao je da su klimatske promene predvidive.

  „Ovo je prva godina da organizujemo manifestaciju Dani Milutina Milankovića u čast naučnika čije ime nosi naša škola. Škola taj naziv nosi od pre dve godine.  Manifestacija će trajati  do 25. maja.  Cilj nam je da upoznamo i naše učenike i njihove roditelje ali i sve zainteresovane  da životom i delom Milutina Milankovića. Svako ovih dana može da obiđe našu školu, da pogledaju radionice u školi, kao i učionice u kojima se odvija nastava.“,kaže Slavica Jukić , direktorka Prve tehničke škole “Milutin Milanković”.

   Škola je postavila izložbu fotografije iz života i rada kao i biografiju ovog velikana. Postavka ima 37 fotografija  i kroz koje je prikazana biografija, život od rođenja, preko školovanja i zrelog doba kao i delo srpskog naučnika .

„Uspeli smo da pronađemo fotografije i iz drugog dela njegovog školovanja u srednjoj školi, potom studiranja u Beču. Na kraju smo prikazali sva njegova dela , takođe kroz fotografije na panoima“ kaže direktorka škole.

Kako kaže direktorka škole mladi ne znaju mnogo o tome ko je bio Minutin Milanković i ova manifestacija je dobar način da se najpre učenici a potom i svi ostali upoznaju sa značajnim i velikim otkrićima  ovog svestranoh naučnika. tim koje bio Milutin Milanković. Sada je njihovo znanje sve veće. Najbolji način učenja je upravo pripremanje izložne, radionice ali i izrada dokumentarnog filma. On je bio prvi doktor nauka i radio u više naučnih disciplina.

U čast Dana Milutina Milankovića urađen je i dokumentarni film.

„Dokumentarni film o Milutinu Milankoviću radila je ekipa profesora i učenika škole . Profesorka srpskog jezika Olivera Kitanović i profesor Petar Vujović velikim delom su doprineli da se široj javnosti putem ovog dokumentarnog filma približi našim savremenicima veliki čovek i naučnik koji je bio malo poznat ovim generacijama“.

U Beogradu  je pre više od 11 godina osnovano Udruženje Milutina Milankovića sa  željom „ da se Militin Milanković  vrati u srpski narod“, rekao je Slobodan Stojanović, potpredsednik Udruženja.  Velikim delom zahvaljujući zalaganjem ovog udruženja  u 19 gradova Srbije jedna od ulica nosi ime ovog naučnika, Srbina poštovanog širom sveta, a preko 30 ustanova nosi njegovo ime. Deset škola takođe nosi njegovo ime.

Možemo biti zadovoljni i reći da se „ Milutin Milanković  vratio u srpski narod“ , dodaje Slobodan Stojanović i dodaje :

„ Našom akcijom mu je podignut spomenik u Beogradu, njegov lik se nalazi na novčanici od 2000 dinara, Bulevar na Novom Beogradu nosi njegovo ime. Sada smo pokrenuli inicijativu da se izradi muzej Milutinu Milankoviću u Beogradu. Veoma nas raduje što je i Prva tehnička škola u Nišu promenila ime i sada nosi ime ovog velikana.

Naš narod vezuje za Milankovića pitanje reforme Julijanskog kalendara .

„To je njegov doprinos iz 1923. godine. On je sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve dok je boravio u Carigradu, našao je rešenje i za sada pronašao najtačniji astronomski kalendar. Na žalost ni naša crkva ne primenjuje taj kalendar. Bio je veliki otpor u nekim crkvama zato što su poistovećivali astronomsko, matematičko pitanje kalendara i versku dimenziju.  Na sreću , u poslednje vreme u Sinodu i drugim  strukturama naše crkve to mišljenje se menja i oni su na stanovištu da je matematičko i astronomsko pitanje jedno a običajno nešto drugo, vezao za tradiciju“, objašnjava Stojanović.

Dani Milutina Milankovića u Nišu će trajati do 25. maja i svi zainteresovani mogu da posete Prvu tehničku školu koja nosi njegovo ime.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare