Dani jagoda u Karadjordjevcu

LESKOVAC

Deveti po redu “dani jagoda” održani su danas u Karađorđevcu, posle jednogodišnje pauze koju je izazvala korona.

U okviru ove manifestacijem koja za cilj ima promociju proizvodnje jagoda, održano je i takmičenje u skidanju peteljki sa ploda jagoda, pobedila je Vesna Trajković koja je za to i nagradjena .

Po oceni žirija najlepše jagode uzgojio je Siniša Marinković koji je takođe nagrađen .

Najmlađi poljoprivrednik Miodrag Nikolić dobio je leđnu akumulatorsku prskalicu, dok je poljoprivredniku sa najvećom površinom pod jagodom Bobanu Dodiću uručen leđni motorni atomizer.

Ostalim učesnicima su uručene simbolične nagrade.

„ Lokalna samouprava se maksimalno trudi da im pruži podršku i zato smo od 2013. godine izdvojili ukupno 216,5 miliona dinara za 6300 subvencija za naše poljoprivrednike. Uspeli smo da rešimo mnoge probleme naših poljoprivrednih proizvođača i omogućimo im bolje uslove rada jer smo u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja investirali ukupno 250 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

” Iako je pandemija virusa korona uticala na mnoge segmente života naš budžet je stabilan, zato je poljoprivreda i ove godine zauzela značajno mesto po visini izdvajanja sa preko 108 miliona dinara,“ dodao je Goran Cvetanović.

Žarko Georgiev, član Saveta mesne zajednice Karađorđevac je rekao da u ovom selu nema domaćinstva koje ne gaji gajidekazao:

„Karađorđevac je mesto poznato po gajenju jagoda, nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne gaji jagodu i da je to porodičan posao.

“Svake godine podižu se novi zasadi, primenjuju se nove tehnologije u gajenju kao i novi sortimenti. Selo Karađorđevac ima oko 285 hektara obradive površine, od toga je pod jagodom oko 50 hektara, oko 38 pod višnjom i 26 pod šljivom,“ dodao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare