Dani bureka u Nišu od 1. do 4. septembra

NIŠ

  U Nišu se i ove godine obeležava tradicionlna turistička manifestacija Burekdžijada. Ove godine to je 19 manifestacija i traje od 1. do 4.septembra i štandoviće se kao i do sada nalaziti na platou ispred Oficirskog doma na Keju. Nišlije će probati burek nastao u radionicama  niških i bugrskih pekara.  Ljubitelji tradiicionalnog niškog doručka imaće prilike da probaju slani i sladak burek, ali i da uživaju u bogatom kulturnom programu.

                     Posetioci manifestacije će imati prilike da uživa u tradicionalnom bureku sa sirom, mesom, ali i drugim nadevima poput spanaća, pečuraka, šunke, pečenice i kačkavalja, kulena, piletine, pica burek, kao i sladak burek sa kremom od vanile i višnje, a organizatori obećavaju razna iznaneđnja koja će ugoditi i naosetljivijim nepcima.

                        “Mi smo meraklije, mi smo dobri domaćini, imamo izuzetnu hranu i verujem da svako od nas bilo kome ko prvi put posećuje Niš kaže da mora da proba niški burek”, ističe Andrijana Anastasov, većnica za kulturu i turizam i poziva Nišlije, ali i posetioce da dođu na manifestaciju i uvere zbog čega je niški burek nadaleko poznat.

                       Prema rečima Bratislava Vukadinovića predsednika Unije pekara Niš organizator je očekivao i učesnike iz Grčke i Turske.

                     “Trebalo da da dođu Grci i Turci, ali su prvi otkazali u poslednjem času, a sa drugima nismo uspeli da se dogovorimo. Želeo sam da napravim paralelu između našeg i turskog bureka i slobodno mogu da kažem naš jer se burek koji pravimo u ovim krajevima, posebno u Nišu razlikuje od njihovog te on nije turski nego naš, niški”,  kazao je Bratislav Vukadinović.

                   Prodaja bureka trajaće do kasno uveče, a Vukadinović objašnjava da će cene biti kao u pekarama, te će tako osmina bureka sa sirom koštati 160, a sa mesom 180 dinara.

                     Pored gastronomskog dela i uživanja u dobroj hrani, posetioci će uživati u bogatom kulturno umetničkom programu, za koji će se postarati brojni izvođači, aorganizatori navode da će biti za svakog ponešto od programa namenjnih najmađima, do foklornih nastupa i rok svirke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare