“Dani bureka 2019” od 15. do 18. avgusta

NIŠ

Od 15. do 18. avgusta na nišavskom  Keju pored amfiteatra održaće se ovogodišnja manifestacija Dani bureka. Organizatori su Unija pekara Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš. Manifestaciju podržavaju Grad Niš,  Gradska opština Medijana i mnogobrojni sponzori.

Pored pekara iz Niša svoje specijalitete predstaviće i pekari iz Rumunije, Bugarske i Grčke.

Prema rečima Kako je rekao Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš,  ova manifestacija ima za cilj da promoviše “tradicionalni niški doručak”.

 “Ovo je 15.Međunarodna manifestacija Dani bureka kojoj smo posle malog prekida vratili kontinuitet u održavanju. A uz podrški TON-a, grada Niša i gradske opštine Medijana vratili smo joj i ozbiljnost koju je imala”, kaže Bratislav Vukadinović. “Novina ove godine je burek od dva metra sa čvarcima koji ćemo deliti posetiocima manifestacije”.

Vukadinović kaže da je ovo jedinstvena prilika da se sretnu majstori bureka na jednom mestu, ali sa ponosom ističe da se još samo u Nišu burek pravi  po najstarijim receptima.

“Niški pekari će moći na taj način da uporede sebe sa kolegam iz ovih zemalja, ali je definitivno svima jasno da se u Nišu pravi burek po najstarijem receptu, onako kako ga je pravio Mehmed Oglu 1498.godine, kada je u Niš doneo recept za burek. Isti taj recept se koristi i sada, a jedina izmena je u tome što je Oglu koristio biljnu mast, a mi koristimo svinjsku.Burek se pravi isključivo u okrugloj tepsiji i seče se na četvrtine i osmine kao i nekada”, kaže Vukadinović.

Manifaestacija će biti upotpunjena zabavnom programima

 “Biće disko muzike, hip-hopa, starogradske muzike. Sviraće  La Kampanela, a zadnje večeri pozvali smo u goste grupu Kruševac geto koja će zatvorit manifestaciju na pomalo komičan način”, kazao je Vukadinović.

Manifestacija je značajna i za sam grad jer ima dosta posetioca, a biće i svojevrsna promocija grada.

“ Dani bureka su gastronomska priča koja Niš čini još privlačnijim turistima jer svi su već čuli za niški burek i deo svake posete Nišu je i odlazak na burek”, kaže Parlić. „Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta. Burek sa sirom, mesom ili spanaćem, slatki burek ili izrada burek „za Ginisa“, kao i bogati prateći umetnički program, samo su deo ovog četvorodnevnog gastro festivala“, ističe Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš Parlić.

 Zbog manjka majstora za pravljenje burekae Unija pekara odlučila da u narednom periodu organizuje kurs za buregdžije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare