Danci za pogon u Vranju dobili skoro milion evra iz budžeta Srbije

VRANJE

Danski proizvođač profesionalne garderobe Kentaur, koji je u Vranju otvorio proizvodni pogon, dobiće od Srbije skoro milion evra subvencija, pokazuje ugovor koji je pribavila Nova ekonomija.

Kentaur Balkans, ćerka firma Kentaura A/S, će iz budžeta dobiti nešto više od 940.000 evra, kako se navodi u ugovoru između danske firme i Ministarstva privrede Srbije od 29. oktobra 2018. godine, piše Nova ekonomija.

Prva tranša subvencija od oko 289.000 evra biće isplaćena Kentauru ove godine, naredne godine biće isplaćeno 387.500 evra, a u 2021. godini ostatak od 263.800 evra.

Danska kompanija se obavezala da isplaćuje osnovnu zaradu najmanje u nivou minimalca, koji u oktobru iznosi 28.575 dinara neto, a ukupna primanja zaposlenih moraju biti najmanje 120 odsto minimalca.

U ugovoru se navodi da Kentaur mora da zaposli najmanje 300 radnika na neodređeno, sa punim radnim vremenom.

Takođe mora da uloži najmanje 800.380 evra u naredne tri godine, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava koja ne sadrže nikakvu državnu pomoć.

Otvaranje pogona u Vranju najvljeno je u velikom broju medija početkom sedmice.

Svečanom otvaranju u četvrtak prisustvovali su vlasnik “Kentaur Group” Bernt Dal, amabasador Danske u Srbiji Anders Hogard i lokalno rukovodstvo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare