Danas u Nišu radionica o zapošljavanju žena starijih od 45 godina

NIŠ

Preduzetništvo i drugi vidovi alternativnog zapošljavanja kao način ekonomskog osnaživanja žena koje su ostale bez posla, starosti 45 +“ tema je o kojoj se danas u Nišu razgovaralo na prvoj u nizu radionica koju je organizovalo udruženje “Žene na prekretnici.

 “ Od milion ipo žena koje su starije od 45 godina u Srbiji ne rade, a čak trećina je neaktivna u traženju posla. Petsto hiljada radno sposobnih žena  nema posao ali ga i ne traže(više). Veliki broj njih je visokoobrazovni kadar koje su radile uglavnom u zdravstvu, socijali, prosveti. One su odustale od traženja posla jer ne mogi da ga nađu. Poslodavci ne žele da zaposle žene tih godina uprkos iskustvu  i znanju koje imaju” rekla je Miroslava Perišić, predsednica Upravnog obora Udruženja “Žene na raskrsnici”na radionici. ,  koju je ovo udruženje organizovalo u Oficirskom doimu u Nišu.

Radionica je, namenjena nezaposlenim ženama kojima je potrebna priprema za pronalaženje novog posla, odnosno  ženama koje planiraju pokretanje sopstvenog posla, u cilju pružanja informacija i veština potrebnih za prevazilažeje poteškoća, pokretanje preduzetništva i eventualno udruživanje.

Edukativni program ekonomskog i društvenog osnaživanja žena ostvaruje se kroz seriju radionica i savetovališta. U radu prve radionice učestvovale su  Miroslava Perišić i Svetlana Cerović, iz Udruženja „Žene na prekretnici.

Teme prve od planiranih pet radionica su uvod u komunikaciju,  i kako otkriti sopstvene preduzetničke veštine, kako krenuti od ideje do pokretanja sopstvenog posla.

Tokom sledeće četiri radionice, korak po korak, svim zainteresovnim polaznicama biće pružene kompletne informacije o načinu pokretanja sopstvenog posla, mogućnostima obezbeđivanja novčanih sredstava, ali i podrškama i pomoći u traženju posla, kao i mogućim oblicima udruživanja.

“ Zašto se zovemo žene na prekretnici. Zato što kada ostanete bez posla vi ste na prekretnici – da li ćete tražiti novi posao i ako ga tražite na koji način to uspešno  radite, i pomažemo ovim radionicama koje organizujemo. Našim radionicama i ekonomski i društveno osnažujemo žene, dajemo im informacije o traženju posla, o novom načinu traženja posla ali i o samozapošljavanju” dodaje Miroslava Perišić.

Na početku rada ovo udruženje nastojalo je da ženama starijim od 45 godina pomogne na različite načine da dođu do posla samozapošljavanjem.

“Nakon tri godine shvatile smo da je jako teško opstati na današnjem tržuštu i sada motivišemo žene da se udruže ili u sopstvena preduzeća ili zadruge. Angažujemo organizacije koje pružaju mentorstvo. Nije samo pitanje dati informaciju, dobiti sredstva , nego i voditi žene kroz tak proces jačanja i učenja kako održati jednu zadrugu ili socijalno preduzeće.

Drugi oblik na koji ova organizacija pruža podršku ženama su istraživanja koja služe za lobiranje sa privatnim sektorom, odgovornim akterima da se poboljša položaj žena na tržištu rada uopšte a posebno žena 45+.

“Žene starije od 45 godina bile su najveće žrtve  procesa privredne reforme, privatizacije, restruktuiranja  javnih preduzeća i one su u stvari žrtva u smislu otkaza. Trend poslednjih šest, sedam godina je da stariji ljudi su uglavnom bili žrtve otkaza  a među njima žene osebno.”, kaže Perišić.

U Udruženju “Žene na prekretnici” nemaju podatak koliko su se polaznice zaposlile ali kako kaže  Miroslava Perišić sve žene koje su prošle ciklus edukacija su promenile odnos prema sebi.

 “ Na ova način želimo da utičemo na  prevazilaženju rodnog jaza koji je prisutan danas svuda. Naše žene su zaposlene pola sata manje u odnosu na muškarce , mada što se tiče radno sposobnog stanovništva prcenat žena i muškaraca je popla – pola. Danas u Nišu ali i u svim drugim gradovima  mi pokušavamo da ženama damo određenu podršku, da im prenesemo naša saznanja, naša iskustva da im pomognemo u pronalaženju njihovog puta bilo u izgradnji sopstvene karijere, započinjanju novog posla, same ili udružene”, kaže Svetlana Cerović jedna od osnivača udruženja “Žena na prekretnici”

 Broj radionica u Nišu će biti u zavisnosti od zainteresovanosti žena iz Niša, od njihovih motiva i potreba i naših mogućnosti.

“Sad u prvom ciklusu smo spremne da organizujemo pet radionica u maju i da od septembra krenemo celokupan program radionica koje imamo i u Beogradu u trajanju od tri meseca. Radionice su besplatne i očekujem da će žene biti zainteresovane a naša iskustva govore u prilog toga. Više od 500 žena je završilo našu obuke. Neke od njih su se zaposlile, neke su krenule u preduzetništvo, udružuju se.

Slavica Đorđević jedna je od žena koja je danas došla na edukaciju u Oficirski dom. Nekada je imala sopstveni biznis ali već nekoliko godina ne radi a spada u kategoriju žena 45+

“Preko 20 godina sam imala svoj biznis. Imala sam 25 zapošljenih radnika.  Proizvodila sam dečije igračke od pliša, potom bebi progra. To još uvek po malo radim ali sa otvaranjem mega marketa za nas je sve manje posla.Sada sam došla u situaciju da jedva kraj sa krajem sastavljam. Tragam za novim biznisom, novom motivacijom, šta nudi ovo udruženje. Ja sam u skladu sa njihovom preporukom “za” udruživanje ali je vrlo teško u ovim krajevima pokrenuti žene da se probude, da osnaže sebe. Imam ideju čime bih se bavila. Bavim se planinarenjem i znam koliko nam je zemlja bogata. Ideja mi je sakupljanje lekovitog bilja i prerada. Imamo divlje jagode, borovnicu, majčinu dušicu, pečurke… sve je to dobro za preradu”, kaže Slavica, jedna od učesnica današnje radionce.  

 Do sada je, kako je rekla Svetlana Cerović bilo “izvanrednih pomaka”, pa se nadaju da će i u Nišu uspeti da realizuju ovo što su planirale ali očekuju veću pdršku niškog ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare