Danas počinje “Nišville movie summit”

NIŠ

Projekcijom dokumentarnog filma “Pavaroti” koji je režirao Ron Huard, večeras u 21 sat na Letnjoj pozornici u Tvrđavi  počinje filmski program Nišvila “Nišville movie summit” . Film  govori o životu i radu italijanske pevačke ikone Pavarotija, najvoljenijeg operskog pevača svih vremena koji je  operu približio širokoj svetskoj publici.

Premijerno prikazivanje ovog filma u Srbiji ispratiće nastup tri tenora iz Bugarske- Aleksandera Baranova, Veselina Vačeva i Borisa Lukova.

 Film sadrži autentične snimke sa nastupa i arhivski materijal koji publika do sada nije videla.

Tokom ovogodišnjeg Nišvilovog filmskog festivala, koji se održavaod 5. do 11. avgusta, na deset različitih scena u Tvrđavi, bašti Oficirskog doma, na Trgu kralja Milana i na Keju, biće emitovana 104 filma.

Filmove su izabrali članovi selekcione komisije  Branislav Miltojević, teoretičar stripa I filmski kritičar, Ivan Blagojević, director Internacionalnog  Jazz Festivala Nišvill i Zlatibor Stanković, strip kritičar.

“Nišville movie summit”  ove godine je imao prijavljenih 800 filmova, 250 smo odmah odbacili  jer nisu imali muzičku tematiku”, kazao je Ivan Blagojević. “Nišville movie summit”  započeće tri tenora omažom Lućijanu Pavarotiju”.

Branislav Miltojević, selektor  filmova, je posle dokumentarca o Pavarotiju , najavio fim kragujevčanina Vladimira Paunovića, “Poljubac Ele Ficdžerald” . Kroz priču o nastanku najvećeg diksilend benda Jugoslavije, grupe “Sedmorica mladih”, film prati i vreme nastanka džeza na ovim prostorima- kroz ispovesti Zarije Rakovića, trubača i Ljube Milića, tromboniste.

“Film je posvećen nastanku grupe “Sedmorice mladih”, ali ne samo nastanku  te poznate Jugoslovenske diksilend grupe, već on priča i o tome kako je pedesetih godina  na ovim prostorima džez preko Glasa Amerike postao dominantan muzički izraz kao što smo mi nekada, šezdesetih godina svake večeri uključivali Radio Lukksemburg da bi smo čuli britanske muzičke liste”,kazao je Branislav Mitojević.

“Ono što mi radimo je to da pokušavamo da promovišemo  jedan novi filmski žarn, a to je fimski dokumentarac, pa od tih uslovno, domaćih, filmova apostrofiram premijeru slovenačkog filma Kameleon reditelja  Miha Čelara posvećenog istoimenoj rok grupi koja je na bivišim jugolsovenskim prostorima bila popularna”, dodao je Miltojević.

On je naglasio da je za njega posebno interesanta   selekcija nezavisnih filmova.

“U tom džaku nezavisnih filmova ima nekoliko provokativnih muzičkih ostvarenja, a ja bih ovom prilikom  apostrofirao to je film posvećen poznatoj psiho-pop nemačkoj grupi Kosmonovski, tu je I film posvećen jednom od najboljih  svetskih usnih harmonikaša Džeksonu Ričiju, pa film argentinski film Candomberos koji je posvećen istoimenoj grupi koja je razvijala jedan  autentičan muzički stil spajajući afrički i južnoamerički stil muzike. Tu je film koji nam otkriva šta se sve skriva iza vinila onih koji su skupljali muzičke ploče”, nagovestio je Miltojević.

Milena Pavlović, glumica iz Beograda, predsednica žirija je dodala da je selekcija neverovatna, da se radi o impozantnom broju filmova, da ljubitelji  filma mogu da nađu za svoj ukus šta god žele. “Ovo ne može da se pogleda u Beogradu,  ne može da se pogleda na FEST-u, možda u nekim pratećim programima nekih festival, i smatram  da je ovo fenomenalna prilika za ljubitelje filma i muzike da dođu i vide fantastične filmove”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare