Predsednica BNV-a: Prioritet specijalni status Sandžaka

NOVI PAZAR

(Radio Slobodna Evropa)

“Realizacija inicijative za uspostavljanje specijalnog stausa za Sandžak, kao optimalnog rešenja za sve narode koji žive u ovoj regiji je prioritetna za bošnjačku zajednicu”, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

Curićeva, koja je na ovu funkciju imenovana 24. juna, nakon što je glasovima većine sa ovog mesta smenjen Esad Džudžo, očekuje da će Srbija i Crna Gora shvatiti realnu potrebu za implementacijom inicijative za specijalni status Sandžaka, te da će dobiti podršku za njeno sprovođenje.

Jasmina Curić je prva žena koja će voditi Bošnjačko nacionalno vijeće od njegovog osnivanja 1991. godine. Po zanimanju je doktorka agronomije, rukovodilac je Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Novog Pazara, profesorica je na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru i većnica sa liste “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin”.

RSE: Čime ćete se voditi tokom predstojećeg rada, čemu ćete dati poseban akcenat?

Curić: Bošnjačko nacionalno vijeće je institucija koja postoji već skoro tri decenije, tačnije 28 godina i ima svoj kontinuitet rada u svim oblastima koje se tiču boljeg života bošnjačke zajednice u Srbiji. Moji principi rada će biti zasnovani na nastavljanju tog kontinuiteta, uz kolektivno odlučivanje sa posebnim akcentom da kroz jačanje obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe bosanskog jezika i pisma, promovisanje Sandžaka i svih drugih aktuelnih tema, koje se tiču bošnjačkog naroda i bošnjačke zajednice, ojačamo u smislu ekonomskog razvoja.

Nastojaću da sa pozicije predsednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća u svojim nastupima i razgovorima, između ostalog, ističem i činjenice o ekonomskoj nerazvijenosti, a sve u cilju sticanja realne slike o svim aspektima života Bošnjaka u Srbiji, a posebno u Sandžaku gde su oni najvećim delom koncentrisani.

‘Bez pravne i ekonomske sigurnosti Bošnjaka’

RSE: Šta smatrate prioritetnim pitanjima bošnjačke zajednice?

Curić: Bošnjačko nacionalno vijeće je precizno definisalo prioritetna pitanja bošnjačke zajednice na osnovu potreba koje su se kristalisale kroz dugi niz godina i koje još uvek postoje. U definisanju prioriteta bošnjačkog naroda i regije Sandžak zapravo treba sagledati istorijske činjenice, sve ono što je pratilo i što se dešavalo Bošnjacima na ovim prostorima.

Treba ispravno sagledati sadašnje stanje bošnjačkog naroda, odnosno odnos države danas prema Bošnjacima. Odnos države prema bošnjačkom narodu može se jasno videti kroz Akcioni plan za ostvarivanje nacionalnih prava nacionalnih manjina, koji nije usvojen sa zakonskom procedurom, a u potpunosti je ignorisao svaki predlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Takođe, ako sagledamo i analiziramo poslednja dešavanja vezana za negiranje bosanskog jezika, a time i negiranje postojanja Bošnjaka, to je jasan pokazatelj odnosa države prema nama. Ako se sve ovo uzme u razmatranje dolazimo do zaključka da bošnjačka zajednica, koja je najvećim delom nastanjena u Sandžaku, ne oseća ni pravnu ni ekonomsku sigurnost.

U skladu sa svim tim, u skladu sa potrebama, prioritetno pitanje bošnjačke zajednice je zapravo iznalaženje optimalnog rešenja ustavno-pravnog statusa bošnjačkog naroda i regije Sandžak.

Bošnjačko nacionalno vijeće je usvojilo Odluku o pokretanju inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. Inicijativa naglašava uspostavljanje specijalnog stausa za Sandžak, kao optimalnog rešenja za sve narode koji žive u ovoj regiji i realizacija te inicijative je zapravo prioritetna za bošnjačku zajednicu.

RSE: Kako gledate na komentare da ta inicijativa podstiče nove podele među etničkim zajednicama, umesto da podstiče povezivanja?

Curić: Takvi komentari su zapravo rezultat nerazumevanja inicijative i verujem da dolaze od onih koji nisu pročitali njen tekst. U srži inicijative za specijalni status Sandžaka nalazi se povezivanje, tolerancija, zajednički život svih koji žive na prostoru Sandžaka, ravnopravnost svih naroda, tako da takve komentare smatram neopravdanim.

RSE: Inicijativa za specijalni status Sandžaka je postala pitanje koje je prekrilo sva ostala pitanja bošnjačke zajednice. Da li smatrate da je to dobro?

Curić: Da, jer ta inicijativa rešava sve probleme i pitanja sa kojima se suočava bošnjačka zajednica. To je zapravo i dokaz koliko je to pitanje važno i koliko je neophodno pristupiti njegovom rešavanju.

RSE: Šta očekujete od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori povodom ove inicijative i koliko ste daleko spremni da idete u cilju njene realizacije?

Curić: Ako razumete inicijativu, ona je zasnovana na potrebi za suživotom, saradnjom, mirom i stabilnošću. Na temeljima pomenutih principa vodiće se i razgovori za njenu implementaciju. Zapravo srpski i crnogorski narod ovim ništa ne gubi, zadržava konstitutivnost, a Bošnjaci i Albanci, kojima su danas uskraćena mnoga prava, realizacijom ove inicijative dobijaju status ravnopravnog naroda. Očekujemo da će Srbija i Crna Gora shvatiti realnu potrebu za implementacijom ove inicijative. Podršku u njenom sprovođenju svakako očekujemo, jer bi to bilo vrlo razumno i u skladu sa evropskim principima o ravnopravnosti i poštovanju prava svakog čoveka.

RSE: Da li Esad Džudžo ostaje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću?

Curić: Džudžo je u skladu sa svojim obrazovanjem dao primeren doprinos ostvarivanju prava Bošnjaka, to nije sporno i to treba zaista poštovati. Ipak, mislim da je pitanje njegovog ostanka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću pitanje za njega, obzirom da je najavljivao podnošenje, ali i povlačenje ostavke.

(Fotografija : Radio Slobodna Evropa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare