Danas je Sveti Ilija Gromovnik

NIŠ

Srpska pravoslavna crkva i vernici  danas obeležavaju Svetog proroka Iliju za koga se vezuju brojni običaji i verovanja, a smatra se jednim od najvećih proroka.   Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo srpski narod osobine starog slovenskog boga Peruna, za koga se verovalo da upravlja munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethrišćanskog vremena dok se Sveti Ilija još naziva i Ilija Gromovnik.  Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koje vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Među Srbima postoji izreka „Od Svetog Ilije sunce sve milije“.

                                  Mnogi se odlučuju da muškoj deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

                                   Običaj je i da se na praznik Svetog Ilije jede med kako bismo bili zdravi cele godine, a nekada je postojalo i  verovanje da na ovaj praznik deci treba namazati obraze medom kako bi bila vesela.  Med koji se vadi iz košnica na ovaj dan posebno je lekovit.

                                   Na sam praznik se vreme može promeniti, pa  prepodne bude leto a popodne jesen. Verovalo se da tih dana ni orlovi ne piju vodu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare