Dan zdravlja u Nišu

NIŠ

 Pod sloganom „Napravi korak ka zdravijem životu“ danas je u Nišu održana akcija zdravstvene edukacije građana – Dan zdravlja. Nekoliko stotina zainteresovanih građana posetilo je štand Festivala Zdravlja ispred Tržnog centra „Kalča“, kako bi se posavetovali sa medicinarima o zdravim stilovima života, ali i proverili neke parametre svog zdravstvenog statusa.

  Zainteresovani posetioci su proveravali nivo šećera u krvi, krvni pritisak, a pojedini su se odlučili i za savetovanje o odvikavanju od pušenja cigareta. Bilo je omogućeno i da se proveri nivo kapaciteta pluća-spirometrija, kao i merenje zasićenja kiseonikom pulsnim oksimetrom. Budući da je gojaznost faktor rizika za pojavu mnogih bolesti, posetioci su imali prilike da izmere bodi mas indeks, visinu, težinu i druge bitne parametre na specijalnoj vagi, ali i da se posavetuju o tome koji vitamini i minerali nedostaju njihovom organizmu. Nutricionisti su mnogima dali preporuke o tome kako treba da izgleda izbalansirana ishrana, šta treba izbegavati, a šta je neophodno imati svakodnevno na meniju.

                       Dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora manifestacije, naglasila je da je ovom prilikom urađena anketa o zdravim stilovima života i da će rezultati ispitivanja biti predočeni 8. oktobra na Panel diskusiji o zdravlju u Beogradu.

                       „Ukoliko barem neko odluči da promeni neku lošu naviku koja mu narušava zdravlje, a na koju smo im mi ukazali, za nas je veliki uspeh“, ističe dr Mićović.

                        Milka Raičević, nutricionista, pojasnila je da dosta građana nije svesno da višak kilograma nije dobar za zdravlje i da predstavlja faktor rizika za mnoge bolesti.

                       „Dali smo im preporuke na koji način mogu da imaju balansiranu ishranu i ukazali da je veoma bitno da se bave i fizičkim ativnostima. Ukoliko neko ne voli da ide na vežbe, može barem svakoga dana da prošeta i načini minimum 10.000 koraka“, dodala je Raičevićeva.

                           Posetioci akcije simbolično su dobijali na poklon jabuke i vodu kao znak zdravih navika.

                           „Danas smo između ostalog sa građanima Niša razgovarali o bolestima izazvanim pušenjem. Moramo pacijente uvek da upozoravamo, iako to većina pušača i zna, koliko ova zavisnost donosi štetnih posledica. U svetu broj pušača ne opada pored brojnih regulativa i kampanji zabrana, ali se ne postižu željeni efekti. Ono što je najvažnije naglasiti jeste da oni koji nisu pušači, ne bi trebalo nikad to ni da postanu, a najbolji savet svim pušačima je da odmah ostave cigarete. Oni koji nisu spremni da to učine ukazuje se da se informišu o manje štetnim alternativnim proizvodima“, naglasila je dr Aleksandra Ješić, specijalista opšte medicine.

                         Ovo je samo jedna od akcija najveće zdravstvene manifestacije u zemlji, Festivala zdravlja Beograd, koje se zbog aktuelne epidemiološke situacije sa kovidom 19, sada održavaju u manjem obimu u gradovima Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare