Dan sećanja na žrtve nasilja i u Leskovcu

LESKOVAC

 

I u Leskovcu je ove godine bio obeležen 18. masj, Dan sećanjana žrtve nasilja.
Žene za mir su u cenutru grada postavile instalaciju koja ukazuje na to da kada ne reaguju institucije, – reaguje zločinac,  želeći da ukažu na taj način na brojne propuste sistema zbog kojih mnoge žene nisu zaštićene na vreme.

 

 Osmanaesti maj je proglašen Danom sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja. Ovaj dan je prošle godine ustanovila Vlada Republike Srbije, na inicijativu Mreže žena protiv nasilja i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Udruženje “ Žene za mir“  obeležava  ove godine 18. maj uličnom akcijom pod sloganom „Ako sistem ne reaguje, reaguje zločinac“,  želeći da ukaže na brojne propuste sistema zbog kojih mnoge žene nisu zaštićene na vreme, rekla je Dušanka Stojković Trajković iz ovog udruženja.

Ona je dodala da su brojne aktivnosti danas organizovane i u Beogradu, Užicu, Kruševcu, Tutinu, Novom Sadu, Kraljevu gde deluju organizacije članice Mreže „Žene protiv nasilja“.

“Žene u Srbiji u najvećem broju slučajeva ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri i to upotrebom noža, davljenjem ili vatrenim oružjem a najopasnije mesto za ženu i dalje predstavlja dom u kome živi. Od 1. januara do 8. maja ove godine ubijeno je 20 žena. Najveći broj ubijenih žena u Srbiji tokom 2018. godine je bilo starosti iznad 55 godina.

Tražimo odgovornost profesionalaca koji ne prepoznaju postojanje rizika od nasilja po život žene i ne čine dovoljno da zaštite ženu i spreče ubistvo. Tri ključna faktora rizika za ubistvo žene su: ljubomora nasilnika, odluka žene o napuštanju nasilnika i prisustvo vatrenog oružja. Ovi faktori povećavaju rizik od ubistva žene čak 9 puta, ” ukazala je Trajković.

Kako bi broj žrtava femicida bio smanjen, profesionalci u institucijama treba da se rukovode postojećim zakonima i pravilima službe a ne ličnim uverenjima i predrasudama.  U 10 od 26 slučajeva femicida u 2017.godini policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad su imali informacije o nasilju koje je vršeno nad ženom ali  nije učinjeno dovoljno da ubistva budu sprečena. Zato tražimo odgovornost profesionalaca koji ne prepoznaju postojanje rizika  po život žene.

Verovati iskustvu žene koja je preživela nasilje je prvi i osnovni preduslov za dalje  postupanje s ciljem da se nasilje zaustavi i spreči ubistvo.  U praksi se još uvek srećemo s pojavama kao što su  okrivljavanje žrtve za nasilje koje trpi, normalizacija nasilja, podrška nasilniku da ostvari svoja prava u vezi s viđanjem dece iako su i sama deca direktno ili indirektno bila izložena nasilju, zanemarivanje rodne dimenzije nasilja nad ženama.U medijima nailazimo na tabloidno i  senzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare