Dan roze majica u vrtiću „Bambi“ PU „Pčelica“

NIŠ

Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja – Dan roze majica obeležen je u vrtiću „Bambi“ Javne predškolske ustanove „Pčelica“. Ovogodišnji slogan manifestacije je bio je „Probudi ljubav“.  Vaspitači i deca starijih grupa učestvovala su u priredbi sa koje su poslali poruke mira, podrške i poštovanja različitosti, a njima se pridružila i Svetlana Mitić, direktorka JPU „Pčelica“.

                  „Mi smo danas probudili ljubav, ne samo u našim, nego u svim srcima. Deca su pokazala da za njih nasilje ne postoji, da za njih postoji samo ljubav, tolerancija, razumevanje, poštovanje i sve ono što im omogućava da rastu zdravo“, kazala je direktorka PU „Pčelica“, Svetlana Mitić.

            Prema njenim rečima vaspitači tokom cele godine rade sa decom na različite teme, ali  svaka tema dotakne temu koja se odnosi na nepoštovanje i sve ono što nije dobro u životu, pa tako i na vršnjačko nasilje.

                 „Deca se uče da mora da se poštuju, da je potrebno da se vole, druže, da jedni druge razumeju i da sebave onim stvari koji će im sutra doneti samo dobro u životu, a to je sreća, ljubav i razumevanje“, ističe Svetlana Mitić.

                  Deca su zaista uživala i pokazala da mogu da budu najbolji učitelji.

                  „Zavirite u svet malih da vidite kolio su veliki“, poručuje direktora JPU „Pčelica“ i dodala da je su deca najbolji učitelji i od njih treba učiti.

                   Ideja o obeležavanju „Dana roze majica“ nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007. godine u jednoj školi u Kanadi. Naime, dečak je u znak podrške teško oboleloj majci (koja je bolovala od raka dojke), obukao roze majicu. Istog dana, u školskom dvorištu, zbog te roze majice, pretukla ga je grupa vršnjaka. U znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice, pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje. Vremenom se ideja proširila na ceo svet i postala prepoznatljiv simbol inicijative u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare