Dan Roma obeležen u Vranju

VRANJE

U sali Policijske uprave u Vranju održana je svečanost povodom 8. aprila Svetskog dana Roma.

„Naša opredeljenost je da pomažemo Romima da se na pravi način integrišu u sve segmente društva i da pobojšamo njihov socijalni i ekonomski položaj. Romi, kojih u Vranju, ima oko pet hiljada, mogu da budu veoma bitan politički faktor, jer učešćem u vlasti, mogu da utiču na poboljšanje društvenog položaja svoje nacionalne zajednice. Osnovni cilj obeležavanja ovog praznika je promovisanje i unapređenje romske kulture i podizanje svesti o neophodnosti i potrebi da se pomogne ovoj kategoriji stanovništa“, rekao je na svečanosti Nenad Antić, zamenik gradonačelnika.

Skupu su prisustvovali i većnici iz Vranja i Vranjske Banje, Dejan Bajramović i Zvezdan Ramić.

Oni su govorili o istoriji Roma i značaju ovog datuma za romsku populaciju širom sveta. Istakli su da je cilj da se ukaže da Svetski dan Roma nije dan kada se govori samo o „igri, muzici i pevanju“ i da je za poštovanje prava Roma bitan romski jezik.

Novom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2015. godine planirano je dalje unapređenje stanja i poboljšanje njihovog socijalno ekonomskog položaja.

Na svečansti je nastupao Hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“, koji je pored „Bože pravde“, izveo i romsku himnu „Đelem, đelem“.

 

Na sam Dan Roma, u subotu, 8. aprila, na platou kod spomenika Bakiji Bakiću biće priređen prigodan program, a narednog dana predviđen je memorijalni turnir u malom fudbalu i košarci na terenu OŠ „Dositej Obradović“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare