Dan pešačenja u subotu 14. septembra

NIŠ

U subotu 14. septembra u Nišu će se održati planinarska akcija ,,Dan pešačenja 2019”. Ova akcija se već pet godina održava u našoj zemlji i organizuju je , između ostalih, i Planinarsko društvo “Jelašnička klisura” i Istraživačka stanica Jelešanica.

Učesnici akcije pešačiće od Niške Banje do Koritnjaka. Staza kojom se pešači vodi kroz šumu, to su serpentine koje su već svima poznate, koje vode do Koritnjaka odakle poleću paraglajederi, objašnjava  Ljubisav Stojanović iz PD “Jelašmička klisura”.

I ove godine je najviše najmlađih učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola.  Uključeni su učenici osnovnih škola “Dositej Obradović”, “Ivo Andrić”, “Branko Miljković”, “Bubanjski Heroji” i Gimnazija “Svetozar Marković”,a očekujemo i decu kao i nastavnike ii z drugih škola.

“Poželjno je da što više dece uključimo u ovu akciju jer je samo 20 posto niške dece upoznalo Jelašničku i Sićevačku klisuru ili deo Suve planine. Staza nije teška i svako može da je prepešači. Peščenje je dobro za rekareaciju dece, razvijaju psihofizičke sposobnosti učenika, druže se vršnjacima iz ostalih škola, pa cela akcija postaje zanimljivija, a uz to maldi popravljaju i svoju fizičku kondiciju.Za mlada ljude je važno da borave u prirodi jer veći deo dana provode sedeći pored kompjutera is a mobilnim telefonima. Deca se danas malo kreću i ovo je prilika d aim pokažemo kako lepo mogu da se provedu i u prirodi”, ističe Stojanović.

On dodaje da će učesnici akcije posebno biti oduševaljeni pogledom koji se pruža sa Korinjaka.

“Svi će moći sa tog mesta da vide kako izgleda Niška kotlina, Niška Banja, vidi se i aerodrome, Sićevačka klisura, Svrljiške Palanine, a nekada se vidi kada je vidljivost dobra i deo Kopaonika”, ističe Stojanović.

Akcija počinje od 9,30 sati kada se kreće u šetnju koja će trajati sat i po, a završava u 14 sati a tokom pešačenja deca će se upoznavati sa lekovitim biljkama koje ovde imaju svoja staništa.

Jedan od organizatora ove manifestacije je Planinarsko savez Srbije.

“Planinarski savez Srbije po šesti put organizuje ovu manifestaciju i želja je da ova akcija zaživi, a veliku podršku smo dobili i od nekoliko ministarstva”, kaže Vladislav Cenić ispred Planinarskog saveza Srbije. On dodaje da je akcenat stavljen na veliku izlaznost, na uključivanje školske dece, a prema njegovim rečima za pešačenje su određene četiri staze.

“Cilj nam je da građane izvedimo u prirodu i ovo je prava šansa za to”, kaže Cenić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare