Dan otvorenih vrata leskovačke psihijatrije

LESKOVAC

Povodom 10. oktobra – Svetskog dana mentalnog zdravlja u holu LKC je održana tradicionalna manifestacija na kojoj je na pitanja građana odgovarao tim Službe za psihijatriju. Ovakav rad je, u stvari, vrsta savetodavnog preventivnog rada.
Tanja Jovanović, načelnik Službe za psihijatriju, kaže da je činjenica da osobe sa mentalnim poremećajem imaju veliki problem da dođu kod lekara.
„Obično je to zbog stigmatizcaije, odnosno ne žele da budu obeleženi i okarakterisani od okoline kao ludi. I sama procedura je, ponekad, problem, jer treba otići kod lekara po uput… Ne može da se ode krišom, kako bi pacijenti želeli, a naš zdravstveni sistem ne dopušta neke stvari. Suština ove manifestacije je da na nju može da dođe svako, ne samo onaj ko ima mentalni poremećaj. Dolaze roditelji koji najčešće pitaju zašto se njihova deca ponašaju kako se ponašaju, da li imaju poremećaj koji zahteva lečenje, da li ima razloga za brigu… Roditelji se interesuju i kako da prepoznaju znake koji ukazuju da dete koristi drogu. Tu postoje i razni testovi koji se kupuju u apoteci, gde se uz pomoć mokraće dolazi do pozitivnih ili negativnih rezultata… Druga vrsta pitanja je vezana za starije osobe koje počinju da zaboravljaju, šta može da se očekuje u budućnosti, da li je to demencija. Postoje i lična pitanja tipa da li sam depresivna, da li sam pod stresom…“
Jovanovićeva kaže da se ovde primenjuju tzv. brzi testovi za brzu orijentaciju.
„Oni pokazuju koliki je nivo nečijeg stresa, depresivnosti i sličnih stvari. Ukoliko za nekoga ustanovimo da ima određene mentalne probleme, mi mu zakazujemo termin kada će da dođe kod nas gde ćemo da ga prepoznamo kao nekog kome je potrebno eventualno lečenje. Za ove slučajeve ne treba nikakav uput. Mi imamo slučajeve kada dođe neko od članova porodice i iznese problem koji neko od ukućana ima zbog alkoholizma, ali ne želi da se leči, a pritom je izuzetno nasilan. Takvi slučajeve su zakonski vrlo precizirani i tačno se zna kako se takve osobe prisiljavaju da dođu na lečenje, jer u protivnom im sledi zatvorska kazna.“
Iskustvo tokom ovih pet godina pokazuje da je interesovanje sve veće, ali da je to još uvek od nekog potrebnog nivoa. Ovakav vid omogućavanja građanima da lakše dođu do saveta vezanih za mentalne probleme na sličan način radi još samo Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare