DAN JEDINICE TREĆEG CENTRA ZA OBUKU

LESKOVAC

 

Treći centar za obuku obeležio je danas  Dan jedinice u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“. Komandant pukovnik Slađan Cvetković  rekao je da je 7. oktobar odlukom predsednika Republike Srbije određen za dan Trećeg centra.

„Danas slavimo srpskog vojnika koji se gladan, ranjen, izmoren tifusom i žuticom, pod borbom povlačio preko albanskih gudura. Istog tog vojnika, koji se malo okrepljen, u oktobru 1918. hrabo, silovito i nezaustavljivo vratio u Srbiju! Komanda savezničkih snaga za oslobađanje Srbije odredila je svega jednu trećinu raspoloživih snaga za oslobađanje Srbije, tako da je svu težinu operacija prebacila samo na srpsku vojsku. Prva Srpska Armija, pod komandom tada generala Petra Bojovića, napredovala je tako snažno da je u jednom momentu bila 200 kilometara ispred savezničkih snaga, čiji komandant Franše Depere naređuje da se Prva Srpska Armija zaustavi. General Petar Bojović staje pred stroj srpskih vojnika i prenosi to naređenje da bi čuo njihovo mišljenje. Istupa vojnik Milisav Stojanović, srpski seljak, i kaže: „Gospodine đenerale, ja četiri godine nisam proveo sa starom majkom, četiri godine nisam video ženu i dvoje dece, četiri godine nisam zapalio sveću na krsnu slavu, na Svetog Nikolu! Gospodine đenerale, ove godine želim da tu sveću zapalim u društvu sa mojom ženom, majkom i decom! Đenerale, idemo napred!“

General Petar Bojović je poslao depešu u kojoj je pisalo „Srpski vojnik je komandovao – NAPRED! Nema zaustavljanja!“

Taj vojnik je na današnji dan, 1918. u 11:15 je pobedonosno ušao u Leskovac dočekan od oduševljenog naroda!

Danas, 97 godina kasnije ponosni smo što nastavljamo tu tradiciju, dodao je pukovnik Cvetković i podsetio da je u pretfodnih godinu dana kroz tri generacije u ovom centru obučeno 679 vojnika kroz fazu individualne obuke i 105 vojnika kroz fazu specijalističke obuke za VES poslužilac bacača granata 30 mm.

Posle dužeg vremena je uspešno realizovana obuka za 289 lica iz rezervnog sastava. U septembru i oktobru 2014. godine pomogli smo narodu u celu Boljetinu višednevnim angažovanjem naših pripadnika.

Nismo zaboravili ni stare i bolesne u zabačenim krajevima našeg okruga, te smo u tri akcije „Lekar na selu“ obišli 127 starih i iznemoglih, pregledali i pružili pomoć, izvršili 184 analize krvi i preko 30 EKG pregleda.

Na takmičenjima na nivou Komande za obuku pripadnici Trećeg centra su osvajali prva i druga mesta. Veći broj pripadnika u proteklih godinu dana dobrovoljno je dao krv, te je prikupljeno 46 litara ove dragocene tečnosti.

Za razne humanitarne akcije pripadnici jedinice su od svojih ličnih primanja prikupili preko 100.000 dinara. Renovirali smo i renoviramo uslove života u kasarni, sistem komandovanja koji smo izgradili definiše karakteriše visok stepen odgovornosti, efikasnosti, samoinicijativa i briga za ljude, jer najveću vrednost ovog centra predstavlja ljudski potencijal.

Pukovnik Cvetković je za pripadnike jedinice rekao da ih krasi visok profesionalizam, osposobljenost, dobri međuljudski odnosi, solidarnost i međusobno uvažavanje. Dalji cilj nam je podizanje ugleda Trećeg centra za obuku Vojske Srbije u celini.

Povodom Dana jedinice najbolji pripadnici su dobili nagradna odsustva, knjige i pohvale.

Svečanosti su, pored pripadnika jedinice i vojnih starešina, prisustvovali i predsednici opština Vlasotince i Medveđa, kao i predstavnici opština Lebane, Bojnik i Crna Trava, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Bezbedosno-informativne agencije, direktori škola i raznih ustanova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare