Dan bez automobila u petak, 21. septembra

NIŠ

Dan bez automobila u Nišu biće održan po 16. put  u petak, 21. septembra. Toga dana od 10,00 do 13 00 sati biće zatvorene za saobraćaj ulice Vožda Karađorđai Milojka Lešjanina, od Ureda do zgrade Suda.

Ova akcija održava se u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeležava od 2002. godine. Ove godine Nedelja bez automobila održava se u evropskim gradovima og  16. do 22. septembra. Moto ovogodišnje Nedelje bez automobila je “Kombinujte i krenite” i, kako kažu organizatori, cilj je da se promovišu alternativni vidovi prevoza.

Kako je danas rečeno u EU info kutku, koji je organizator Nedelje ovom akcijom,  žele da skrenu pažnju da je javni prostor sve zagađeniji i da je neophodno da se smanje emisije štetnih gasova.

“ Evropska nedelja mobilnosti održava se širom Evrope od 16. do 21. Septembra. Mi smo godinama uključeni u tu aktivnost. U petak, 21. Septembra na Trgu kralja Milana i u centru, tokom pre podneva biće organizovane brojne zanimljive aktivnosti kojima se promovišu zdravi stilovi života” kazala je Marija Marinković iz EU info kutka.

Pored EU info kutka i Grada, ovu akciju podržala je i Stalna konferencija gradova i opština, a priključila su se i udruženja “Azbuki” i “Zeleni ključ”, Gimnazija “Svetozar Marković i sportski klubovi “Naissus 018” i “Konstantin”.

Obeležavanje Dana bez automobila počeće u 10 sati na Trgu kralja Milana. a organizatori akcije pozivaju građane da se tog dana odreknu vožnje automobilom i da se gradom kreću biciklima, rolerima, skejtovima i hoverbordovima ili prošetaju.

Planirano je da u 11:30 sa Trga Kralja Milana krene biciklistička tura kroz centar grada. Turu će predvoditi predstavnici Grada Niša, Švedske ambasade, Stalne konferencije gradova i opština i EU info kutka.

Niš je među poslednjim gradovima u Srbiji po korišćenju biciklističkog prevoza.

“ Samo pet do šest posto učesnika u saobraćaju koristi bicikle kao alternativni vid prevoza . Više je razloga zašto je učešće biciklista u saobraćaju tako niska. Jedan od glavnih je loša infrastruktura. “, kazao je danas Igor Trajković, šef Odseka za saobraćaj grada Niša.

Trenutno se radi na izgradnji biciklističke staze od Brzog Broda do Niške Banje. Kako je Trajković rekao iz Odseka za saobraćaj se nadaju da će sa poboljšanjem infrastrukture povećati broj korišćenja bicikala a time doprineti i mirnijem i zdravijem životu u gradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare