Dal se javila Ana Brnabić zbog Jure

LESKOVAC

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je na konferenciji za medije rekao najnovije podatke o broju zaraženih od kovid virus u našem regionu.

„Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje na teritoriji Jablaničkog okruga potvrđeno je 76 slučajeva obolelih od zarazne bolesti KOVID-19, od toga grad Leskovac beleži 71 obolelog, dok Medveđa i Vlasotince imaju po dvoje, a Bojnik jedno obolelo lice. Svih devet novoobolelih slučajeva su radnici zdravstvenih ustanova, od toga 8 obolelih su radnici Doma zdravlja Leskovac, a jedno lice je upošljenik Opšte bolnice. Prošireno testiranje je započeto i sada ga, pored Zavoda za javno zdravlje, obavljaju Opšta bolnica Leskovac i svi domovi zdravlja na teritoriji Jablaničkog okruga. Sada čekamo rezultate za sedamdeset i dvoje testiranih.“

Cvetanović je dodao i da se nastavlja istraživanje svih kontakata sa obolelim osobama.

„Raste broj lica stavljenih pod zdravstveni nadzor. U Jablaničkom okrugu taj broj iznosi 1106, a u Leskovcu 1006. Broj lica stavljenih u kućnu izolaciju iznosi 837 za Leskovac, a 1017 za teritoriju čitavog okruga. Broj lica koja su zbog kontakta sa obolelima u Juri stavljena pod zdravstveni nadzor je 350, dok je zbog jednog obolelog u Aptivu broj stavljenih pod zdravstveni nadzor 81 lice. Aptiv ne radi, a u Juri radi oko 50 radnika po smeni.“

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovac Aleksandra Nikolić ponovila je da ova ustanova pomno sprovodi sve mere radi sprečavanja širenja zarazne bolesti, kao što je stavljanje lica u samoizolaciju, praćenje kontakata obolelih i lečenje. Ona je pojasnila i način pronalaženja kontakta koje su imali lekari i ostalo medicinsko osoblje kod kojih je ustanovljen virus.

„Postoje tri grupe kontakata. Mi radimo na prvoj i koliko možemo na drugoj. Treća grupa kontakata se do sada ni u jednoj situaciji nije otkrivala, jer je praktično to nemoguće uraditi, s obzirom da se radi o stotinama pacijenata s kojima je neko došao u kontakt. Smatra se da će se samo ukoliko se kod nekog od njih otkriju simptomi, na osnovu njegovih anamnestičkih podataka ćemo uspeti da ga povežemo.“

Nikolić je na putanje novinara JUGpressa prokomentarisala i slučaj sa infektivnog odelenja leskovačke Opšte bolnice i pitanje da li se zna ko je izvor zaraze, s obzirom da je gradonačelnik rekao da se radi o medicinskoj sestri koja nije prijavila kontakt, jer joj se suprug vratio iz inostranstva.

„Kada imamo klaster sa više obolelih, to se ne može reći. Što se tiče epidemiologije kao nauke, uvek se ide sa pretpostavljenim izvorom zaraze i utvrđenim putem prenošenja. Što se tog puta prenošenja tiče, mi znamo o kom se putu radi, a što se tiče izvora zaraze uvek se radi po definiciji pretpostavljenog. to može da bude i neki pacijent, s obzirom da je odelenje specifičnog tipa, može biti medicinski radnik, ili neko ko je bio hospitalizovan.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je odgovarajući na pitanje novinara govorio o stanju u kompniji Jura i kazao:

„Trenutno u Juri 1 radi 50 radnika po smeni, ograničenje je 180 u ovom pogonu, s obzirom na to da hala ima 18.000 kvadratnih metara. Jura 3 ne radi uopšte. Pre nedelju dana primili su 40-ak novih radnika, jer su pre dva meseca izgubili kupca i nisu produžili ugovor nekim radnicima, 150 njih, pre nego što je došlo do problema sa korona virusom. Onda su tražili nove u alternativu i kupce i već su imali želju da zaposle nove radnike. Ono što je nama bitno je da svako ima slobodu da odluči hoće li ili neće da radi, kao i da niko ne snosi konsekvence što ne radi, da smo izolovali 380 radnika i pokazali da nam je zdravlje radnika najvažnije.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pričaš Napamet
Pričaš Napamet
4 godine pre

Kako, ti, gradonaĉelniče, znaš da oni koji “odluĉe da ne rade neće snositi konsekvence”? Da li ti imaš uvid u spisak tih radnika, i da li ċeš za dva, tri, 6 meseci, godinu dana znati da li su ti radnici otpušteni? Dozvolili ste da vam jedna azijatska komedija od kompanije bude iznad države i zakona, i joś imate hrabrosti da se javljate i svima nam zamazujete oči.

Jordan
Jordan
4 godine pre

Potrosni materijal…

Masa
Masa
4 godine pre
Odgovori  Jordan

Robovlasnistvo