Dačić u Leskovcu

LESKOVAC

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Leskovcu da će  predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i on sutra putovati u Brisel ali da

još uvek ne znaju da li će biti otvorena poglavlja 23 i 24.

 

„Sa Hrvatskom i dalje postoji problem i da li će oni povući saglasnost za njih“, rekao je Dačić i dodao da „ to Srbiju neće sbvakako, dovesti do toga da se mi ponižavamo i odstupamo od naših nacionalnih i državnih interesa“.

Danas je za Srbiju važno da zna da naša slabost ne može biti to što mi želimo mir i da želimo da se dogovaramo“, rekao je Dačić.

„Ali, takodje, svako treba da zna da je to samo odraz toga što mi želimo da napravimo neke velike korake u regionu a ne odraz naše slabosti“, poručio je Dačić.

 

On je rekao da  SPS-u odgovara da bude i u tehničkoj Vladi.

 

Mislim da smo dosta uradili u predhodnim godinama, naročito u poslednej četiri od kada smo u koaliciji sa SNS, dodao je Dačić na svečanosti u leskovačkom Narodnom pozorištu povodom 26 godina od osnivanja SPS koja je, kako je objasnio, organizovana u ovom gradu “zbog najboljih rezultata odbora na izborima”.

 

„Mnoge stavri u svetu izgledaju mnogo drugačije nego što su bile, i što se tiče Srbije i njenog položaja pre četiri godine“, rekao je Dačić i dodao da „zna“  da  u  ovom periodu „sve na političkoj sceni najviše interesuje dokle su stigli pregovori o novoj Vladi.

„Što se nas tiče, nama uopšte nema potrebe da se žuri, nama odgovara da budemo i u tehničkoj Vladi“, rekao je  Dačić koji smatra da je „to sporedna stvar“.

„Ovde je reč o tome dokle smo mi stigli kao Srbije i dokle ćemo stići“, rekao je Dačić

 

 

On je rekao i da je „siguran“ da puč u Turskoj „ima dosta primesa sa strane“.

„Ja sam posednjih nedelja govorio teške reči  na račun turske politike prema Srbiji da iz toga janso proizilazi da mi imamo neslaganja sa njima. Ali, sa druge strane,  kada je reč o poslednjim dogadjajima u Turskoj, mi nemamo nikakvih dilema“, rekao je Dačić koji smatra da „Srbija ne treba da se bavi Turskom , mi treba da se bavimo našom zemljom i našim narodom“.

„Ali, vi znate šta naša partija misli o tim pučevima i nasilnom dolasku na vlast. To ništa nije dobro donelo srpskom narodu pa neće ni Turskom narodu.

Siguran sam taj puč ima dosta primesa sa strane I da mu , možda,  samo fale neka orudja ili neki instrumenti, pištaljke, pesnice, otpor ili patke” rekao je Dačić.

On je objasnio da je „sada potpuno jasno da je ruski avion, koji je Turska srušila, oborio pilot koji je pripadao pučistima. A danas kada je turska obnovila odnose sa Rusijom to nekom očigledno nije odgovaralo. Ali, mi ne želimo da se mešamo u njihove unutrašnje odnose“, poručio je on.

 

 

Dačić je rekao i da je Srbija i od strane Turske u poslednje vreme „ veoma često nepravedno optuživana.

„Veoma često se spominje Srebrenica kao zločin koji se desio ali se  takođe zaboravljaju  svi zločini koje je naš narod morao da pretrpi upravo od strane same Turske“.

„ I mi njima pružamo ruku za saradnju, želimo da budemo partneri, ali ne dozvoljavamo da nas niko ponižava. Svako od njih bi morao da klekne i pred Ćele-kulom  zato što su to zločini protiv našeg naroda „.

„To što smo mi konstruktivni i korektni za dijalog ne znači da smo slabi“, podvukao je Dačić koji „želi“ svakog da upozori“ da „naš put ka Evropi, ka kompromisu i željom za mir i pomirenjem u regionu ne znači da treba da budemo slabi i da dozvolimo da nas bilo ko ponižava“.

„ U svetu će nas poštovati samo onoliko koliko ste jaki i koliko ste ponosni. Mi smo popnosni na našu zemlju i na naš narod“, zaključio je Dačić.

 

„Mi treba da osudimo sve zločine koje je i naš narod činio prema drugima, ali sa druge strane ne treba i ne smemo nikada da damo da bilo ko baci senku na ono što su istorijska dostignuća našeg naroda, a jedno ot tih dostignuća jeste republika Srpska. Naša poruka svima jeste branićemo je i podržavati sve dok postoji Republika Srbija“, poručio je Dačić koji je u istorijske zasluge SPS ubrojio Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244.

.

Sps 1 Sps4 Sps2 Sps 3

“Ako danas neko kaže da su 20 godina ulagali u nezavisnost i suverenitet Kosova, onda se jasno vidi da cela ta politika krajem 90-ih godina nije bila usmerena prema zaštiti ljudskih prava i nacionalnih prava Albanaca na Kosovu i Metohiji, nego za stvaranje nezavisne države Kosovo“, rekao je Dačić koji smatra da „to baca sasvim novu senku na sve ove događaje koje smo imali 90-ih godina, pa i na samo bombardovanje”.

“Danas, u vreme kada se preipituju potezi svih onih iz devedesetih pa I dvehiljadite godine, kada je u Engleskoj formirana nezavisna komisija koja je jasno utvrdila da se bombardovanje Iraka obavilo na osnovu neproverenih informacija, ako pogledate šta se sve novo desile posle 99. godine, onda možete jasno videti da bombardovanje Srbije nije bila samo posledica toga da je neko žalio i imao zamerke na humanitarnu katastrofu, kako su oni tamo govorili, već i da je cilj bio stvaranje nove države na Balkanu“.

Dačić je rekao i da „ne možemo mi biti ti koji će davati ocene o tim događajima“ ali da je SPS uvek govorio da su „oni pogrešili“.

“Uostalom i novi engleski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je učestvovao u svim aktivnostima 99. godine sa srpskim narodom na mostovima, jer je bio protiv bombardovanja Srbije“, rekao je Dačić.

On je poručio da SPS niko ne može da uništi, mada je bilo tih pokušaj „ a i mi iznutra smo se uništavali“  i da „ nije važno ko će biti na čelu stranke“.

A na predlog Dragana Markovića Palme da on bude kandidat za predsednika Srbije šaljivo je  odgovorio „ to za predsednika ćemo još videti“.

Na današnjoj svečanoj sednici je poziciju zamenika predsednika SPS od  Aleksandra Antića preuzela Slavica Djukić Dejanović za koju je rekao da i „po svojim stručnim kvalifikacijama odgovara radu sa političarima“ i da „može da proceni ko može najviše da pruži“.

SPS cetiri SPS deset SPS devet SPS dva SPS jedan SPS osam SPS pet SPS sedam SPS sest

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare