Da se ne zaboravi

 

NIŠ

Tokom tri meseca bombardovanja, sirene za vazdušnu opasnost u Nišu oglasile su se 129 puta. Grad je 52 dana, pet sati i 14 minuta bio izložen vazdušnim napadima, poginulo je pedeset šestoro Nišlija u gradu a diljem Srbije 134 sugrađana,  povređeno više od 200, srušeno više od 120 i oštećeno više od 3.000 objekata. Od kasetnih bombi poginulo je 15 civila, među kojima I jednima jedna trudnica. Uništena su brojna industrijska postrojenja, glavna gradska trafo stanica  I aerodrom. Gađani su civilni objekti.

 

Na današnji dan pre 18 godina počelo je NATO bombardovanje SRJugoslavije. Tim povodom ,danas su u Nišu na spomen obeležjima pored Tvrđave položeni venci i služen parastos žrtvama agresije.

Parastos nevinim žrtvama bombardovanja su služili sveštenici Niške eparhije, a zatim su vence položile brojne delegacije iz  društveno-političkog života  grada i udružena građana.

U ime Grada Niša vence su položili predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković i zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur.

“Bilo je 3000 žrtava a od toga 2500 civila I 500 vojnika. Ono što je žalosno, da se sami podsetimo, u Nišu je kasetnim bombama , koje su zabranjene svim konvencijama, bombardovana je Šumatovačka ulica, Klinički centar Niš, deo Duvaništa, a bommbama koje nose osiromašenim uranijumom gde je vreme poluraspada veoma dugo. Zločinačka agresija NATO pakta je jednostavno unakazila deo naše zemlje”, rekao je Rade Rajković.

Kao sećanje na žrtve NATO bombardovanja grada Niša podignuta su dva spomenika. Spomen kapela u parku između Tvrđave i zgrade Univerziteta izgradile su gradske vlasti, dok je preko puta ulice spomenik podigla Vojska Jugoslavije.

 

Ukupna materijalna šteta koja je pričinjena SR Jugoslavijip procenjena je na više desetina milijardi dolara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare