DS DA PROGRAM KREIRAJU I GRAĐANI

DA PROGRAM KREIRAJU I GRAĐANI

 

O osnovnim programskim načelima koalicije „Za pravedni Leskovac“, koju čine Demokratska stranka, Pokret pravda i razvoj, Reformistička stranka, Narodni pokret Srbije i Liga za jug, govorio je na konferenciji za novinare Saša Stojanović, kandidat za gradonačlnika ove koalicije.

Stojanović je pobrojao osnovna načela ovog programa:

-Da porodilje i trudnice brinu samo o svom potomstvu, rasterećene  brige o budućnosti njihove dece. Da umesto „grada koji stari“ budemo „mlad grad“, sposoban da se odupre „beloj kugi“. Da sva predškolska deca imaju svoje mesto u vrtićima, gde o njima brine optimalan broj vaspitačica zadovoljnih ličnim primanjima. Da nam deca više nikada ne idu gladna u školu, gde im predaju poniženi nastavnici. Užina za svako dete u osnovnoj školi je minimum brige jednog grada o najmlađima, a plata dovoljna za život je minimum poštovanja prema onima koji uče našu decu. Da udžbenici za osnovnu školu budu potpuno besplatni, i da roditelji više nikada ne moraju da biraju između knjiga i patika za decu. Da nam mladi ne beže zauvek  iz grada, u kome nema posla ni za njih ni za njihove roditelje. Da jasno definišemo pravce razvoja našega grada i strategiju razvoja. Da grad ima prihode i od lova i ribolova, ali i od kulture, sporta, nauke i informacionih tehnologija. Da „izvozimo“ pamet, a ne ljude. Da sve mlade, pametne i obrazovane ljude iz Leskovca vratimo u naš Leskovac, dajući im uslove jednake onima koje već imaju u inostranstvu ili u drugim gradovima u Srbiji. Da „tehnološki parkovi“ postanu naša svakodnevnica, a da uslovi za dalje usavršavanje postanu naša obaveza. Da budući studenti studiraju na Leskovačkom univerzitetu, sastavljenom od Ekonomskog, Pravnog, Tehnološkog, Poljoprivrednog i Fakulteta umetnosti.

-Da započnemo hitnu decentralizaciju gradske uprave i oformimo nove gradske opštine: Grdelicu, Vučje i sve one čiji građani veruju da bi status opštine bio bolje rešenje od statusa mesne zajednice. Da svi delovi grada dobiju podjednaku šansu za brži i ravnomerniji razvoj. Da čišćenje deponija bude dužnost komunalnih preduzeća, a ne predizborna akcija Agencije za lokalni razvoj,  koja i inače ne radi posao zbog koga je osnovana! Da nikada više ne dozvolimo da  tri godine nemamo ni zimsko ni letnje održavanje puteva, i da najzad saznamo zašto horizontalna signalizacija traje samo mesec dana, zašto su udarne rupe veličine kratera i zašto se krpe tek pred izbore. Da svi građani dobijaju zdravu, pijaću vode uvek i stalno, a ne da se priključivanja vrše  samo pred izbore. Da svi možemo da razumemo nerazumljive račune za struju i da plaćamo samo ono šta smo potrošili: da EDB više nikada ne bude država u državi. Da „Toplana“ jednako greje sve delove grada, s obzirom da jednako i naplaćuje.

-Da se poljoprivrednicima vrate subvencije i omogući sigurno tržište za poljoprivredne proizvode. Da zemlja više nikada ne bude zaparložena i da pripadne onima koji je zaista obrađuju. Da obnovimo „Zelenu zonu“ i ustanovimo „produktne berze“ za više poljoprivrednih proizvoda. Da nauka bude prisutna u svakom segmentu poljoprivredne proizvodnje. Da nezaposleni počnu da rade, a da zaposleni mogu da žive od svog rada. Da privučemo nove investitore, svesni da samo nova radna mesta obezbeđuju prosperitet našeg grada. Da povećamo minimalnu cenu rada i da prosečna primanja jedne porodice budu dovoljna za cenu „potrošačke korpe“. Da domaći privrednici dobiju stimulacije koje sada dobijaju strani investitori. Da budući preduzetnici dobiju „start-up“ kredite dovoljne za početak sopstvenog biznisa, a da prvu godinu budu oslobođeni svih dažbina. Da stimulacije za zapošljavanje pripravnika i osoba preko 50 godina starosti budu dovoljno atraktivne za sve poslodavce. Da zapošljavanje u javnom sektoru bude zasnovano na obrazovanju i sposobnosti, a ne po osnovu pripadanja vladajućoj partiji. –Da bolesni i nemoćni žive od pomoći države dovoljne za dostojanstven život. Da uklonimo sve prepreke koje invalidima otežavaju ionako težak život. Da bolesne leče zadovoljni zdravstveni radnici; da nam lekari-specijalisti ne beže u inostranstvo a da mladi lekari dobijaju specijalizacije što ranije. Da se merenja krvnog pritiska i šećera u krvi – u mestima udaljenim od grada – odvijaju u okviru organizovanog sistema zdravstvene zaštite, i da ne budu još jedan od providnih predizbornih trikova stranke koja silazi sa vlasti. Da ratni veterani dobiju pravične odštete, uz posebne privilegije u zdravstvenom i socijalnom osiguranju, a koje zaslužuju svi oni koji su branili ovu zemlju. Da državu čuvaju zadovoljni javni službenici, vojna lica, policajci i sudije.Da javni službenici brinu o poslovima koji su im povereni, da vojska čuva granice države a da policija ne bude zloupotrebljavana u predizbornim spotovima stranke na vlasti Da sudstvo i tužilaštvo budu potpuno nezavisni u svom radu, imuni na svaku vrstu političkih pritisaka. Da se penzionerima vrate penzije na pun iznos, za koje su radili ceo život. Da se penzionerima nadoknadi protivzakonito smanjenje penzija, imajući u vidu da penzije imaju status „stečenog prava“. Da Leskovac postane evropska prestonica kulture, a da kultura bude ne samo navodni trošak, već i važan prihod budžeta grada. Da ustanovimo idealnu ravnotežu između masovnog i vrhunskog sporta, i podržimo i jedan i drugi. Da mediji budu slobodni, objektivni  i odgovorni, i da ih više niko i nikada ne ponižava. Da naš grad postane spoj tradicionalnog i modernog. Da se Leskovac više nikada ne stidi svoje vlasti i svog gradonačelnika.

-Da se uvek prisetimo stare izreke da „ovaj grad nismo nasledili od naših roditelja, već smo ga samo pozajmili od naše dece“!

Prdizborni program DS-a rađen je godinu dana. Ovo su samo najvažnije tačke, a građanima Leskovca je upućena je poziv da daju svoje primedbe i dopune na ovaj program, jer je to jako važno, rečeno je na konferenciji

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare