Da li znate šta su javne politike?

BEOGRAD-LESKOVAC

Da li znate šta su to javne politike? Koliko puta ste rekli da želite efikasniju javnu upravu sa manje papirologije i jednostavnijim procedurama, bolje zdravstvene usluge i kvalitetnije obrazovanje, recimo? Svojim učešćem možete na neke od stvari da utičete – javne politike daju odgovore na pitanja koja se tiču svih gradjana i koja su u javnom interesu.

Odgovor na pitanje šta su javne politike, tražimo na pravom mestu. Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da se sam termin još nije odomaćio, ali da su javne politike u najkraćem – grupa mera države koja daje odgovor na neka od pitanja koja se tiču svih građana. Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države.

Ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu, ili želimo kvalitetnije obrazovanje, modernije obrazovanje kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja, ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima, želimo efikasnu javnu upravu – pošto pričamo o reformi javne uprave – koja vrši sve svoje usluge na bolji i primereniji način, efikasniji način, a sve u interesu svojih gradjana”, kaže Tošić.

 

Da bi se izdvojili prioriteti pomažu konsultacije – sa svim zainteresovanim stranama, jer se tako kroz proces kreiranja javnih politika zapravo i stvaraju dobri zakoni i drugi propisi.

“Mislim da tu mediji mogu da odigraju veoma važnu ulogu da pozovu što više gradjana da uzmu učešće da se zalažu za ono što je njima bitno i uopšte što je bitno svim građanima naše države”, dodaje.

Bojana Tošić objašnjava da je polazna tačka podnošenje inicijativa.

“Mi imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas”, objašnjava.

Vrata su otvorena i privrednicima, kaže Ninoslav Krstić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

” Mogu jednostavno da pošalju inicijativu jednostavnim jezikom napisanu da je potrebno npr da se uradi reforma u sferi paušalnog oporezivanja, ukoliko su u pitanju preduzetnici. Ili ukoliko su nezadovoljni uslugama javne uprave u smislu pribavljanja određenih dozvola i licenci mogu direktno da upućuju koje dozvole i licence im predstavljaju problem odnosno sam taj gubitak vremena, proces koji javna uprava mora da sprovede njima predstavlja na neki način gubitak”, Krstić.

Važnost uključivanja građana naglašava i Branko Radulović sa Projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora.

” Ima jedna izreka koju ekonomisti često koriste da je put u pakao popločan dobrim namerama. Da bi se zapravo sprečile te pogrešne mere javne politike, da se donose loši zakoni da se sprovode neke druge mere koje nisu adekvatne, bilo bi dobro da se prikupi što više informacija, da se sagleda zapravo što bolje postojeća situacija a bez neke razmene informacija to zaista nije moguće”, kaže Radulović.

On dodaje da je Evropska unija kroz projekat podrške reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ne tepajte se s mrtvi
ne tepajte se s mrtvi
2 godine pre

Dragi sugradjani, pa da li vi vidite ko radi u ajvnim politkama? Strucnjaci SNS koje treba udomiti izmisljavanjem sekretarijata za mlacenje prazne slame. Meni ova gospoda ne uliva poverenje. A vama? I sad ce oni da isprave krive drine! Nije nego. Ne radi dobro gradska uprava koju postavlja sef kojeg postavlja predsednik koji je stvorio sekretarijat da u njemu rade ovi koji ce da kazu da ne rade dobro oni.
Ko lud, ko zbunjen!
Ja tacno znam sta su javne politike, postoje zakoni, uredbe, znam cemu sluze. Ali, sve je u startu obesmisljeno poslusnicko mladjanim menadzerskim bez iskustva kadrovima koji su juce osvanuli u foteljama bez potrebnih referenci, integriteta, zivotnog iskustva, porodicnog ostvarenja. I sad oni ispravljaju sve druge koji sve navedeno imaju pa ipak su pravili greske. Al ovi ce gi isprave. Ha, ha, ha, ha

Mac, mac...
Mac, mac...
2 godine pre

Vrtenje u krug, kao kad mačka ili kuče juri rep. Što bi narod rekao, trla baba lan, da joj prođe dan…

Primećujem
Primećujem
2 godine pre

Ne tepajte se s mrtvi, slažem se sa Vama, a kako i ne bih kada nam izvesna Bojana Tošić objašnjava (kolko sam ja shvatio) da mi, gradjani, treba da podnosimo inicijative samoproglašenom šerifu, ili republičkim vlastima, čitaj Vučiču, dok, s druge strane, ni direktori JP ili opštinari na visokim funkcijama sa svojim upravnim i nadzornim odborima nemaju nikakvu moć, niti autonomiju u donošenju odluka.
Svako, ama baš svako sa imalo mozga pitao bi ove aktere Projekta EU za reformu javne uprave:
“A be, ljudi, kakva je ovo zaj***ncija?”

Živimo u feudalizmu a neki tamo projektanti nas ubedjuju da se naša poštuje, da smo uvaženi “faktori lokalne zajednice i društva”

Ne znam za druge, ali meni je jako čudno da su mi ovakve stvari dosadile, ali me odavno više ne vređaju. Ne, msilim da nisam izgubio samopoštovanje,nego sam valjda u životnoj fazi kada može da me uvredi samo osoba koju iz nekog razloga poštujem, cenim…