DA LI SU ALBANSKI I SRPSKI RAVNOPRAVNI NA KOSOVU?

 

PRIŠTINA

Zakon u upotrebi jezika na Kosovu  tretira albanski i srpski kao jednake i zvanične jezike kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, što je obaveza da institucije pružaju usluge na zvaničnim jezicima, navodi se u zajedničkoj izjavi Misije OEBS-a i kancelarije Poverenika za jezike pred Evropski dan jezika.

 

Ostali jezici se smatraju službenim na opštinskom nivou pod posebnim uslovima, dodaje se u izjavi.

 

“Zaštita prava na jezik kao i lingvistička i kulturna raznolikost na Kosovu su veoma ključne za pospešivanje tolerancije i ne-diskriminacije,” ocenjnuje se u ovoj izjavi.

 

 

“Negovanje kulture gde su jezička prava poštovana od strane institucija nikada nije lako i pravne odredbe nisu dovoljne same po sebi,” izjavio je Šef Misije OEBS-a na Kosovu, Ambasador Jean-Claude Schlumberger.

“Do sada smo zapazili značajan napredak, i institucije treba da nastave sa naporima da osiguraju puno poštovanje pravnog okvira. Obezbedjivanje obrazovanja, zdravstvene zaštite, pristupa pravosudju kao i opštinske usluge na zvaničnim jezicima omoguċavaju pripadnicima različitih zajednica da u potpunosti učestvuju u demokratskim procesima i donošenju odluka“., dodaje se u ovom saopštenju.

 

“2. Septembar nas podseċa na važnost kao i značenje učenja jezika okruženja u kojem se nalazimo. Učeċi jezike jedni od drugih neċe pomoċi samo u rešavanju izazova za koje je nadležna naša Kancelarija da se o njima stara, veċ i mnoge druge izazove u društvu”, izjavio je poverenik za jezike Slaviša Mladenović.

 

Misija OEBS-a kao i Kancelarija poverenika za jezike ċe nastaviti da radi na zaštiti i promociji prava na jezik na Kosovu kao sastavnom delu svog mandata.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare