Da li se novac iz budžeta troši na potrebe građana ?

LESKOVAC

Čak 86% učesnika u anketi Regionalne informativne agencije JUGpress smatra da se novac iz budžeta ne troši u svrhu poboljšanja kvaliteta života građana.

Najveći broj građana iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga , učesnika u ovoj anketi , njih 43% , je odgovorilo da je njihovo znanje o trošenju budžeta na najnižem mogućem nivou a, sa druge strane, čak 57% ispitanika je transparentnost u trošenju budžeta gradskih uprava u Leskovcu i Vranju i opštinskih uprava na jugu Srbije, ocenilo najmanjom ocenom, jedinicom.

Najveći broj učesnika u anketi, njih 39,5%, je odgovorio da informacije o trošenju novca iz lokalnih budžeta dobija preko medija, što ukazuje da bi i mediji trebalo da se ovom temom bave češće i na razložniji i analitičniji način. 

Kako to izgleda u konkretnim slučajevima , na primeru seoskih mesnih zajednica, kojih je na teritoriji grada Leskovca 144 , pitali smo Novicu Nikolica , direktora Javnog preduzeća za urbanizam i izgradnju “Leskovac”

 

“Ono što su potrebe predstavnika mesnih zajednica, a koje su u našoj nadležnosti, odnosno poslovi koje mi obavljamo i koji se, pre svega, tiču projektivanja. Nakon ugovaranja radova, vrešenje stručnog nadzora, to su obično poslovi u delu putne infrastrukture, odnosno saniranje postojećih i izgradnja novih saobraćajnica”, rekao nam je Nikolić.

Dodao je da “postoje i zahtevi koji se tiču uličnog osvetljenja, vodovodne i kanalizacione mreže…”

Kaže da je cilj grada Leskovca ” da imamo radove u svim mesnim zajednicama, kako gradskim, tako i u onim koje se nalaze na samoj periferiji teritorije grada Leskovca. Svake godine pokušavamo da imamo radove koji će sagledati baš ove probleme”, objašnjava.

Navodi da je cilj da sve seoske mesne zajednice dobiju ulično osvetljenje.

” Tako smo završili radove u Oraovici Crkovničkoj, Babičkom, Bari, a osvetljenje zbog procedure sa EPS-om nije uključeno, očekujemo da to bude završeno do kraja godine. U Kaštovaru i Drvodelji se trenutno projektuje osvetljenje, a kreće projektovanje za Gradašnicu, Piskupovo i taj kraj . Sve te investicije se nalaze u planu Grada Leskovca, odnosno u planu investicija Odeljenja za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i infrastrukturu. U prošloj godini izdvojena su i sredstva u iznosu od 12 miliona dinara koja podrazumevaju izvođenje radova na postavljanju šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranih opštinskih i pojedinim nekategorisanim putevima na teritoriji Grada Leskovca”, objašnjava Nikolić.

Kaže i da su izvedeni radovi u vrednosti od oko četiri miliona dinara, a završeni su radovi na prosecanju putnih pravaca kao što je put od Oraovice do Gornje Lokošnice, od Drćevca do Donje Lokošnice, od Gornje Lokošnice do Babičkog, od Babičkog do Crkovnice, od Gornje do Donje Kupinovice gde je urađena sanacija postojećeg opštinskog puta. Urađeni su u radovi na putu od Donje Lokošnice do Razgojne, od Zalužnja do Vinarca, od Barja do Kaluđerca, put za Nesvrtu, saniran je put Kaluđerce-Crcavac, a bili su i radovi do Robinog Dela i Bistrice.

“Počeli su radovi u Piskupovu, a cilj nam je da izvedemo radove i do crkve između Razgojne i Babičkog. Imaćemo radove i u onim mestima koji se nalaze iznad Predejana, jer nam je cilj da što više tih putnih pravaca koji nisu adektvatno održavani budu sanirani, prosečeni i pripremljeni za zimsko održavanje. Pored toga postoji i poseban ugovor koji podrazumeva izvođenje radova na saniranju puta od Barja do Oruglice i Ravnog Dela, veći deo posla je završen. Postoji i redovno održavanje gde je cilj da budu zakrpljene sve udarne rupe bukvalno do svakog i kroz svako mesto, ali i da pokušamo da neke deonice gde je neophodno presvlačenje to i uradimo kako bi imali povećanu bezbednost učesnika u saobraćaju, ali i lakše održavanje u zimskom periodu”, objasnio je Nikolić.

Kada bi građani, učesnici naše ankete, krojili gradski budžet, mnogo veću sumu novca bi izdvojili za: 

asfaltiranje perifernih ulica u gradu, biciklističke staze, dečja igrališta, sportske terene, parking, ulaganje u bolje održavanje higijene gradova, u sistem socijalne zaštite i brigu o najranjivijim grupama, rešavanje problema divljih deponija, infrastrukturu, kulturu, ulaganje u sadržaj za decu, izgradnju vrtića, stvarnu briga za penzionere i finansijsku pomoć koja im je preko potrebna, uvođenje dežurnog stomatologa i dežurne apoteka, brigu o nezbrinutoj deci, rešavanje problema nezaposlenosti, zagađenja vazduha, renoviranje škola, poboljšanje ulične rasvete, čišćenje šahtova koji mogu izazvati poplave, uvođenje pijaće vode po selima, izgradnju puteva do svih sela, ulaganje u zdravstvo, pomoć bolesnim ljudima čije lečenje iziskuje ogromnu sumu novca, rešavanje problema pasa lutalica, pokretanje kulturnih i drugih sadržaja za tinejdžere, poboljšanje životnog standarda običnog čoveka, rešavanje problema rupa na ulicama, bolja regulacija kanalizacionog sistema, izgradnja trotoara, pomoć za radnike koji jedva preživljavaju od minimalca, zapošljavanje stručnih ljudi i sprečavanje odliva mozgova, ulaganje u ozelenjivanje gradova, izgradnja što manje novih zgrada i što više parkova.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovica
Jovica
1 godina pre

Putevi nikad gori, NIKAD po Nišku čovek kola da iskrši. Nema ulica koju ne iskopaše. A ovaj gospodin nije li mu nadimak “Odnosno” ? Gori ste od žuti što je za neverovati. A stručni nadzor šahtu ne ume da oceni dobro li je urađena ili nije.