SDS: DA LI LESKOVCU TREBA ZOOLOŠKI VRT I BOTANIČKA BAŠTA

LESKOVAC

Bratislav Prokopović, potpredsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke, danas je na konferenciji za medije prokomentarisao potez gradske vlasti da povuče predlog programa razvoja grada rekavši da je to možda i najbolji potez koji su uradili u dosadašnjem radu.
„U suštini ovaj dokument predstavlja spisak lepih želja. U samom programu su, na 36. strani dali analizu koja daje prednosti, mogućnosti, šanse i na najbolji mogući način odslikali postojeće stanje unutar postojeće gradske uprave. Takav način čak ni najtvrdokornija opozicija ne bi uradila, jer su bili surovo iskreni i realni prema samima sebi. Pod nedostacima trenutne gradske vlasti prvo su naveli preglomaznu upravu, zatim neefikasnost u radu i inertnost zaposlenih ljudi, kao i njihovu lošu motivisanost za rad i nedovoljni obrazovanost, kao i netransparentnost u radu. Pitam ko je kriv za to? Da li opozicija ili vlast? Ko smeta vladajućoj strukturi da motiviše uposlenike, da im omogući da se edukuju i obrazuju i na taj način gradsku upravu učine efikasnom? Kao lošu stvar navode i nedovoljno praćenje investicionih sredstava, odnosno onih sredstava koje se daju kao subencije na bilo koji način. Znači, efekat subvencionisanja koji oni rade su praktično nemerljivi.“
Prokopović je, što se tiče, kako sam ističe „spiska lepih želja“ koji se nalazi na četrdesetak stranica, rekao da je kompletan iznos oko 4,5 milijardi dinara, što je nekih 130% budžeta grada, predviđenih što iz budžeta grada, što iz budžeta republike, što od raznih donatora i drugih izvora. Bilo bi lepo kad bi se sve ovo ostvarilo, grad bi procvetao i bilo bi svima fenomenalno.
„Ovaj iznos je raspodeljen na 5 godina, od 2016.-2020. i najviše bode oči stavka od 360 miliona dinara namenjenih za nezaposlene. Problem je što se ne vidi kako će ta sredstva biti upotrebljena, da li na dosadašnji, kako sami priznaju, netransparentni način u kome su pojedini vlasnici privatnih kapitala dobijali nekakve subvencije od Nacionalne službe za zapošljavanje i fiktivno zapošljavali ili nekoga slali na zavod pa tako dobijali sredstva, itd. ili će se utrošiti na neki transparentniji način. Mi podržavamo ovu cifru od 360 miliona, ali smatramo da mora da to bude transparetntno utrošeno. Ta cifra može i da bude dodatno uvećana, jer smatramo da je previše 50 miliona dinara za uređenje gradskog trga. Postoji još takvih predimenzioniranih stvari. Primetili smo i još jednu nelogičnost. Planira se 60 miliona dinara za projekat Zoo vrta. Mi nismo Beograd, Subotica ili Jagodina. Ako već kopiramo Palmu, dajte da ga kopiramo po broju stranih investitora koje je doveo u Jagodinu. Dalje, predviđeno je i 12 miliona dinara za izgradnju botaničke bašte. Nemamo ništa protiv toga, ali daj da ta sredstva utrošimo na upošljavanje mladih ljudi i da to ne budu fiktivna radna mesta ili mesta na određeno za godinu ili šest meseci koliko traje taj program, nego da to budu stvarna radna mesta, da ti klinci dobiju želju da ostanu u ovom gradu.“
Potpredsednik GrO SDS-a je rekao i da je „počasni građanin Leskovca“ govoreći o stranim investicijama koje će doći u Han, Vranje, Niš nije pomenuo Leskovac, iako je jedino u Leskovcu počasni građanin. Pitamo se čime on to opravdava? Ne dovodimo u pitanje funkciju počasnog građanina, nego kažemo da možda ne bi bilo loše da kao taj koji je prvi među jednakima i počasni građanin, ne dovede neke investitore, naročito što smo ovde videli da će se izdvojiti nekih šet miliona za dovođenje stranih investicija, od čega će grad Leskovac izdvojiti milion, a republika pet miliona.
Dodao je Prokopović i to da SDS kao najjača opoziciona stranka, što je potvrđeno na poslednjim izborima, a i po aktivnostima na terenu, želi da bude stožer okupljanja svih stranaka demokratske provinijenice. U toku su pregovori sa svim tim strankama, kao i žestoke pripreme za predstojeće izbore.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dnevni avaz
Dnevni avaz
8 godine pre

Ja bih voleo da gradonačelnik otvori zoološki vrt jer će tako naša deca imati priliku da vide majmuna.

socijaldemokrata
socijaldemokrata
8 godine pre

Odgovorno i ekonomski realno. Svaka cast profesore.