putlocker movies

istanbul escort iptv pulibetpulibet

Da li je moguća koalicija SPS-JS-SRS u Leskovcu?

LESKOVAC

Koalicija Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Srpske radikalne stranke na lokalnim izborima u Mionici izazvala je znatiželju javnosti ali i nagađanja koji je, zapravo, motiv za ovakvo formatiranje. I dok analitičari raspravljaju o stvarnim motivima ovakvog udruživanja levice i desnice, nas je zanimalo da li je takva koalicija moguća u leskovcu. Trenutno stanje stvati je da su SPS i JS u vladajućoj koaliciji sa SNS, u koju su ušli pojedinačno, a SRS , iako formalno u opoziciji zapravo podržava vladajuću koaliciju i ima svog direktora u Javnom preduzeću „Dom“.

Aleksandar Đurović, predsednik Gradskog odbora SPS i predsednik Skupštine grada naizgled ne razmišlja o ovakvoj koaliciji.
„SPS je u Leskovcu u koaliciji sa SNS-om. Radikali mogu da potpomažu, ako treba. Nama u SPS je strateški partner SNS a ne radikali.Mionica je specifična „, kaže Đurović i ponavlja „Nama je najvažnija koalicija SPS-SNS a ovi drugi, ako treba“.

Tomislav Ljubenović , šef odborničke grupe SRS u Skupštini grada Leskovac ostavlja različite mogućnosti, ipak.
„Saradnja ili koalicija SPS, SRS i JS je moguća. Mionica je nešto drugo. Kada je u pitanju Leskovac, naš generalni stav je uvek bio da idemo samostalno na izbore. U slučaju raspisivanja izbora i u Leskovcu mi bi smo, u svakom slučaju, samostalno išli. To je ono pravilo koga smo s e uvek pridržavali. Ali koalicija je, naravno, moguća“, rekao je Ljubenović.
Na pitanje da li bi u postojećem sazivu Skupštine grada mogla da se napravi neka nova koalicija, Ljubenović je rekao “za sada ne”. On je dodao i da je SRS u Preševu nastupao zajedno sa SNS-om na jednoj listi. U toj opštini su na nedavnim vanrednim lokalnim izborima sve stranke koje okupljaju Srbe nastupale na toj jednoj listi.

Nenad Filipović, predsednik Gradskog odbora JS je malo detaljniji, možda i višeznačniji .
„Jedinstvena Srbija je u koaliciji sa SPS-om od 2008. godine i to je jedna od najstabilnijih i najdugovečnijih koalicija na političkom nebu Srbije. Ivica Dačić i Dragan Marković Palma su dva lidera koji svojim postupcima, izjavama i delima pokazuju svima u političkom miljeu Srbije kako mogu funkcionisati koalicije bez sujete i trzavica.
Gradski odbor Leskovac Jedinstvene Srbije je i 2012. i 2016. godine na lokalnim izborima išao samostalno i postigao zapažene rezultate. Na poslednjim lokalnim izborima smo i mi i SPS išli odvojeno, jer smo shvatili da ćemo na taj način ostvariti bolji rezultat u zbiru, nego da smo išli zajedno to jest kao koalicija. Dakle, tu je preovladala predizborna matematika i pravilo je ulaska u predizborne koalicije, upravo, izborni rezultat, koji dve ili više stranaka ostvaruju posebno u zbiru ili zajedno u koaliciji. Naravno, to bi automatski značilo da je sigurna postizborna koalicija između nas i SPS-a, ali to se nije desilo, iako smo mi iz Jedinstvene Srbije to predlagali.
Takođe, kada smo pokušali da pravimo predizbornu koaliciju sa SPS-om 2012. godine, nismo uspeli u tome jer ni SPS, a ni drugi politički subjekti u gradu nisu verovali da će JS samostalno preći cenzus. Kada se to desilo, JS se u Leskovcu deklarisala kao samostalna politička opcija koja ima snage i kapaciteta da ne zavisi od drugih, u smislu da sama može da pređe censuz.
Iz ovoga, to jest predhodnih postupaka, jasno možete videti da smo mi iz JS u Leskovcu otvoreni za saradnju sa SPS-om, ali i sa drugim političkim faktorima u gradu, pa i sa SRS-om, ako je to u interesu svih građana, a to se postiže razgovorima i dogovorom.
Predizborna matematika ovde u Leskovcu za sada je i dalje da JS ide samostalno na sledeće lokalne izbore, ali to ne znači da ako je ovaj politički „eksperiment“ uspeo u Mionici da se ta matematika neće promeniti, pa da se i ovde desi nešto slično, ipak su ovo „lokalne stvari“, kaže Filipović.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Brineta Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Brineta
Gost
Brineta

Podrska Ljubenovicu! U pravu je za sve izneto.