Da li će studentske poliklinike otići u zaborav?

NIŠ-BEOGRAD

  

Ukidanje Studentske poliklinike bio bi veliki pritisak na domove zdravlja, a pored studenata, to će uticati i na gradjane koji koriste usluge domova zdravlja na Vračaru, u Novom Sadu i u Nišu, navodi se u saopštenju koje je izdato povodom peticije “Ne damo Studentsku polikliniku” koju je potpisalo 27.000 ljudi.

Povod za pokretanje peticije je Nacrt plana optimizacije mreža ustanova zdravstvene zaštite po kome bi se studentske poliklinike spojile sa domovima zdravlja. Studentske poliklinike postoje u tri  grada, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

                     Direktor Studentske poliklinike Niš dr Radomir Pešić kaže da je predložno spajanje studentskih poliklinika deo šireg plana reorganizacije zdravstva, kojem se on ne protivi, ali zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju  da  bi bilo dobro i u intersu studenata,  pa i društva, da studentske poliklinike ostanu ovakve kakve jesu, posebne jedinice.

                     Sa tim u vezi Studentska poliklinika u Nišu je dala Predlog za unapređenje Nacrta strategije optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite  Republike Srbije  i smernice za izradu plana razvoja zdravstvene zaštite do 2035.godine u okviru javne rasprave  predlažući nastavak funkcionisanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata  Niš kao posebne ustanove i to valjano obrazložila.

                      “Smatramo da su potrebe studenata veoma specifične i podložne promenama usled svih faktora koje period studiranja  sa sobom nosi. Usred jednog od najosetljivijih perioda u razvoju svake jedinke, posebno mladih ljudi koji sutradan treba da budu okosnica funkcionisanja i napretka našeg grada, države i društva, smatramo da samo organizacija na nivou zasebne zdravstvene ustanove može adekvatno pratiti i nesmetano odgovoriti svim zdravstvenim izazovoma koji se stavljaju pred ovu populaciju”, navodi se u predlogu Studentske poliklinike Niš.

                     Štaviše,stoji dalje u predlogu,  jedino na taj način, organizacija naše ustanove može držati maksimalni fokus na zdravstveno stanje studenata, tendencije u faktorima rizika po zdravlje studenata, ali i na napore da se maksimalno unaprede stilovi života ove specifične populacije i razviju svi njeni potencijali, ne samo usko zdravstveni.

                   “Ovakve zahteve je moguće ispuniti samo uz ciljano usmerenje i prilagođavanje rada ustanove studentskim potrebama, menadžmentom koji će biti orijentisan i fokusiran isključivo na rad ustanove sa ovom vulnerabilnom grupom”, navodi se u predlogu.

                  “Pozdravljamo svaku promenu koja je pozitivna, pa i optimizaciju mreže ustanova zdravstvene zaštite, ali kada se radi o studentima potrebno je napomenuti da su oni posebna populacija  koja zahteva posebnu pažnju. Naš predlog je da se još jednom razmotri predlog koji se odnosi na studentske poliklinike kao i njihov značaj za studente i ako je moguće da, i za to postoji način, ostanu posebne zdravstvene jedinice. Konačnu odluku o tome doneće Ministarstvo, Vlada, država. Kakvu god odluku da donesu mi ćemo je ispoštovati”, kaže  dr Radomir Pešić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare