Da li će stanovnici Bujanovca po završetku lokalnih izbora da jedu patriotizam?

BUJANOVAC

Da li će stanovnici Bujanovca, Albanci i Srbi, po završetku lokalnih izbora da jedu patriotizam? Ovo pšitanje s enameće zbog pretežne obojenosti predizbornih kampanja skoro svih listi patriotizmom.

U opštini u kojoj nema ozbiljnih ulaganja u otvaranje novih radnih mesta, iz koje mladi, i oni manje mladi, masovno odlaze, nebitno da li su Albanci, Srbi ili Romi, ipak su glavne poruke bile usmerene na “patriotska osećanja” glasača.

Bujanovac je, kao i prethodnih godina, bio zaboravljen i u predizbornoj kampanji od strane članova Vlade Srbije pa ovde nije došao nijedan ministar. Ništa čudno ako u ovu opštinu, do sada nijednom nije došao ni predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Aleksandar Martinović koji je na toj poziciji još malo pa godinu dana.

Dakle, prvi čovek tela Vlade Srbije, koje je i formirano da bi bilo spona između te tri siromašne multietničke opštine na jugu Srbije i vlasti u Beogradu na područje koje mu je posao nije došao nijednom.

Zato je Bujanovčanima na trgu patriotski pevao državni sekretar iz obližnje Surdulice Dragan Stevanović Boske uz svesrdnu pomoć v.d. direktora službi Koordinacionog tela Nenada Mitrovića iz Bujanovca i direktora lokalnog vrtića.

Njima bilo zabavno, snimak objavljen na društvenim mrežama i odnet u Beograd samohvaljenja radi. Šta imaju od tog nastupa u tri glasa građani Bujanovca, pre svega Srbi jer je njima i bio namenjen, je samo retoričko pitanje. A i nismo sigurni da pevače iskreno interesuje ova tema. Jer, da ih interesuje, svako sa svoje pozicije, pre svega ovaj prvi, uradili bi u proteklim godinama nešto da Bujanovca ne propada i ne ostaje bez ljudi, da se ovde otvore neka nova realna radna mesta.

Patritske poruke su vrcale i na predizbornim skupovima nekih albanskih političkih stranaka kao i na terenu, dok su predstavnici obilazili opustela sela i obećavali infrastrukturne projekte koji će se, to nije rečeno, finansirati iz budžeta Vlade Srbije.

Kao što se finansira i rad Nacionalnog saveta Albanaca, kao i svih ostalih nacionalnih saveta.

Ljudi to na terenu odlično znaju, i Srbi i Albanci znaju šta se događa, dok se spremaju da na nekom drugom mest potraže bolji život za sebe i svoje porodice A političari , i Srbi i Albanci, mnogo bolje to od građana znaju ali vole da šalju “jake” poruke. Ništa ne košta a politička pozicija se isplati.

Ma oni to, i jedni i drugi, sve zbog građana koji je, i jednih drugih, sve manje u ovoj opštini. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare