CVETANOVIĆ : SUBVENCIJE I ZA ORGANSKU PROIZVODNJU

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je danas u Pečenjevcu da je budžetom za 2016. godinu predviđeno oko 60 miliona dinara za subencije poljoprivrednim proizvođačima i dodao da su predvidjene i subvencije za razvoj organske poljoprivredne proizvodnje.

On je ovo rekao na otvaranju 11. „Krompirijade““ tradicionalne manifestacije posvećenej promociji poljoprivrede i povrtarske proizvodnje .
Nagradu za naboljeg proizvođača krompira na 11. Krompirijadi dobio je Đorđe Tošić iz Bogojevca, koji ima 17 hektara pod ovim povrćem .
Krompirijada
Nagradu za najmlađeg proizvođača dobio je Ilija Stevanović (19 godina) iz Pečenjevca. Zahvalice za učešće u manifestaciji dobili su: Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“, Centar za ekonomiku domaćinstva, „Agronvest fond“, Dom kulture Pečenjevce, kao i brojni poljoprivredni proizvođači

PC150762
Cvetanović je objasnio da je prvu Krompirijadu on otvorio 2004. gdoine kao predsednik Skupštine opštine Leskovac.
„ Generacijama su u mnogim domaćinstvima, pre svega u ovom selu, a i u ostalim, proizvodili isključivo krompir. Od 500 kuća skoro da nema ni jedne koja ne živi od ove u ishrani stanovništva nazastupljenije namirnice. Ovde je proizvodnja krompira tradicija. Razvoj poljiprivrede, povrtarstva, voćarstva velike je šansa za ekonomski razvoj juga Srbije i našeg grada. Bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom uz primenu agrotehničkih mera i mehanizacije perspektivno je zanimanje kome se okreće sve veći broj ljudi“ , rekao je Cvetanović.
Ove godine Agecnija za lokalni ekonomski razvoj (ALER), petu godinu zaredom,uzela je učešće u organizaciji Dana krompira.
„Posle Dana jagode, višnje, kruške i paprike ovu godinu završavamo danom posvećenom krompiru. Uložili smo dosta napora da pomognemo upošljenicima Doma kulture koji ovu manifestaciju rade već celu deceniju. Plan nam je da i u narednom periodu sve ove aktivnosti koje smo imali do sada još više poboljšamo i uključimo što veći broj stanovnika“ , rekla je Verica Mičić iz ALER-a.

PC150741
Ovogodišnja „Krompirijada“ imala je edukativni, prezentacioni i takmičarski karakter.
U edukativnom delu u organizaciji PSSS, održana su stručna predavanja o agrotehnici krompira, tumačenju agrohemijskih analiza i korišćenju mineralnih đubriva u povrtarstvu.
Oranizatori manifestacije Dani krompira Pečenjevce 2015. su Agencija za lokalni ekonosmki razvoj i Dom kulture iz Pečenjevca. Generalni sponzor je grad Lesovac, a manifestaciju su finansijski podržali i „Agroinvest“ i mesna zajednica Pečenjevce. Manifestaciju je otovrio KUD „Lemind“, spletom narodnih igara iz Leskovca i Niša.

PC150756

PC150755

PC150753

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare