Cvetanović dobio nagradu Kapetan Miša Anastasijević “za vanredan doprinos razvoju i prosperitetu Srbije”

LESKOVAC-SMEDEREVO


Gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću ponovo je pripalo priznanje Kapetan Miša Anastasijević. Ovoga puta, odlukom stručnog žirija, priznanje je dodeljeno u kategoriji za vanredan doprinos razvoju i prosperitetu Srbije, objavljeno je na sajtu grada.

“Ovo značajno društveno priznanje čuva uspomenu na dunavskog kapetana Mišu Anastasijevića i dodeljuje se u okviru projekta Put ka vrhu koga pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije realizuju Media Invent i Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.

Gradonačelnik je danas prisustvovao svečanoj dodeli priznanja u Arheološkom parku Viminacijum. Dobrodošlicu skupu je poželeo Miomir Korać direktor Areheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac Viminacijuma i naglasio da dodela društvenog priznanja kao što je priznanje Kapetan Miša Anastasijević znači da je dobitnik svojim delanjem zadužio društvo.

Član žirija i dobitnik Sretenjskog ordena drugog reda, pesnik Pero Zubac je govorio o kapetanu Miši Anastasijeviću poznatom srpskom trgovcu, preduzetniku, dobrotvoru i zadužbinaru i pročitao pesmu Najbolji moji drugovi stoje na drugoj obali posvetivši je preminulima od koronavirusa.

Skupu se obratio i Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, svim dobitnicama čestitao na priznanjima i poželeo da nastave uspešnim radom sa što manje prepreka. Nenezić je gradonačelniku Leskovca uručio priznanje.

Dodelu je pratio muzički program u izvođenju gudačkog kvinteta Strings Attached i gitariste Nemanje Bogunovića.

Gradonačelnik Cvetanović je nakon dodele rekao:

„Kao pojedinac, društvo ili grad, uvek imate neke trenutke koji ostanu zabeleženi i u dugom sećanju. Za Leskovac to je bio period između dva svetska rata kada je bio privredni, ekonomski, zanatski i bankarski centar Srbije, Srpski Mančester. Sa setom se sećamo tog divnog perioda, sa željom da menjamo sadašnjost da bi naša deca imala bolju budućnost. Jedini smo u Srbiji kojima je po četvrti put i to sa procentom ispunjenosti od 96,33% pripao BFC sertifikat. Čak šest elemenata je imalo procenat ispunjenosti od 100%. Zato se veliki broj kompanija interesuje za naš grad, zato smo uspeli da oko 10 hiljada radnih mesta otvorimo u nekoliko prethodnih godina i ponosni smo što imamo dobar tim koji energično, vredno i konstantno radi na tom polju. Ovo priznanje je velika čast, ali i velika obaveza. Moramo biti još odgovorniji i marljiviji, i siguran sam da ćemo sa osnaženom mladom ekipom nastaviti da unapređujemo poslovno okruženje u našem prelepom gradu.“

Gradonačelnik je danas naglasio, da iako je nagrada na njegovo ime, on smatra da je namenjena svima i pripada čitavom gradu jer bez tima, bez podrške građana, privrednika i udruženih snaga svih ne bi bilo rezultata.

Priznanja su ove godine pripala brojnim istaknutim ličnostima i kompanijama koje svojim radom doprinose napretku Republike Srbije. Pored gradonačelnika Leskovca ovogodišnji laureati su:

Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije,
Nj.E. gospođa Čen Bo, Ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji,
Prof. dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike KCS i član Kriznog štaba Srbije u borbi protiv pandemije Kovid-19,
Prof. dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za infektivne i tropske boleti KCS,
i član Kriznog štaba Srbije u borbi protiv pandemije Kovid-19

Prof. dr Ana Šijački, zamenik direktora Centra za naučno-istraživački rad KC Srbije,
Dr Branka Krasavac, direktor Doma zdravlja “Dr Milenko Marin” Loznica,
Dr Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije,
Prof. dr Zvonko Gobeljić, “Gobem” iz Beograda,
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine,
Institut “Vlatakom “Beograd, direktor dr Vladimir Cizelj,
Kompanija “Promaschinen” Beograd, vlasnik dr Mirko Bućan,
Predrag Petričević, vlasnik i direktor “SMB Gradnje” Subotica,
Prof.dr Bratislav -Bata Milovanović,redovni profesor Univerziteta u Nišu i Univerziteta Singidunum,naučni radnik i privrednik,
Zvonko Tufegdžić, direktor PKS-Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga,
Dr Rudolf Henzel, doktor pedagogije i diplomirani psiholog,
Dr Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH,
Miša Živić, suosnivač kompanije “LEANPAY” iz Beograda,
Predrag Gaga Antonijević, režiser filma “Dara iz Jasenovca”,
Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije,
Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija “Hemofarma”, člana ŠTADA Grupe,
Dragoslav Gogić, novinar-urednik RTS-Dopisništvo u Kruševcu.
U ime svih dobitnika obratila se prof. dr Dragana Perić predsednik naučnog veća Instituta Vlatakom i rekla da svoj rad usmeravaju ka inspiraciji mladih, isticanju pravih vrednosti i pomoći mladima da nađu svoje mesto u društvu.

Podsetimo. Leskovac je dobitnik priznanja „Zlatni ključ“ kao lokalna samouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada, povelje „Dunavski kapetan“ u kategoriji „Pametni gradovi“, i 2019. godine nagrade „Dunavski kapetan“, u kategoriji Najprepoznatljivija gastro manifestacija regiona, za organizaciju leskovačke „Roštiljijade“. Takođe, Leskovac je dobitnik prestižnog priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu, reč je o priznanju koje se tradicionalno dodeljuje za promociju privrednog stvaralaštva i preduzetništva.

Gradonačelniku Leskovca je prošle godine pripalo priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ kao predsedniku Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga za izgradnju i unapređenje prosperiteta u regionu”, objavljeno je na sajtu grada.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pertackibot - Zen Dobitnik
Pertackibot - Zen Dobitnik
2 godine pre

Dobitnik verovatno misli da je nagrada koju je zasluženo dobio, nazvana po kapetanu-vojvodi Živojinu Miši Mišiću iz Drugog svetskog rata  i da mu je dodelila Centralna otadžbinska uprava.SNS.
Ili ništa ne misli dok gleda u nagradu pogledom nepomućenim biilo kakvom mišlju.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

Pre svega, ovo nije nikakvo društveno priznanje, već veoma uspešan biznis projekat jednog neuspelog bosanskog novinara, koji od njega već dvadeset godina živi kao Krez.

– Sistem je inače veoma prost, pa je valjda zato i uspešan. Najpre se “priznanja” dele na nacionalnom nivou, a posle par meseci počinje “žetva” po svim regionima Srbije. Tako svake godine ovu nagradu (i njene “derivate”) dobije par stotina privrednih subjekata i pojedinaca, za koje u većini slučajeva niko nikada nije čuo. Simptomatično je da su nagrađeni uvek politički podobni i u najboljem skladu sa garniturom koja je u trenutku dodeljivanja na vlasti.

– Ako se dobro pogledaju spiskovi dobitnika iz godine u godinu, jasno je da je među njima uvek prisutno nekoliko persona zvučnih imena, koje ni same ne znaju šta i zašto dobijaju. Obično su to predsednici, premijeri, ministri, strani ambasadori… Ove godine to je pre svih patrijarh Porfirije. Takve ličnosti predstavljaju “fasadu” koja ima za cilj jačanje legitimiteta same nagrade, a ujedno su i “mamac ili bućka” na koju će kasnije biti uhvaćeni “somovi i ostale ribe pljuskavice” širom Srbije. U drugom ešalonu iza glavnih dobitnika, su nekolicina relativno zaslužnih pojedinaca, a iza njih je “treća liga laureata” koji su tu samo radi slikanja i stvaranja utiska pripadnosti nekakvoj društvenoj eliti. To što je neko “treća liga”, ne predstavlja nikakav problem da o sebi misli da je zaslužniji od svih. U skladu sa takvim razmišljanjem, danas smo videli da gradonačelnik Leskovca sedi u prvom redu improvizovanog “amfiteatra” u Viminacijumu, a izaslanik patrijarha Porfirija u četvrtom?! Da nije smešno, bilo bi čudno, zar ne?

– Pomalo je čudno i to što se ovo “godišnje priznanje” dodeljuje sredinom godine, pa nije baš najjasnije za koju godinu ga dobitnici zapravo primaju?! Za tekuću, ili za prošlu? Ako je za tekuću, Porfirije ga je zaslužio za samo tri meseca sedenja na tronu Svetog Save. A ako je za prošlu (što je logičnije), onda ga je dobio za DŽ, jer je tada bio samo jedan od četrdesetak vladika SPC.

– Da skratim priču. Ovo parče masne artije, nije dobio samo onaj ko je žurio na autobus, i naravno onaj ko je nije platio.

P. S.

Danas je pored dodele ove fejk “diplome”, podeljeno i jedno istinsko priznanje koje igrom slučaja nosi istovetno prezime. Radi se o nagradi za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Jedna od malobrojnih dobitnika je i novinarka N1 Jelena Zorić, za razotkrivanje i praćenje afere “Jovanjica”.

Respekt!

Zadnji put uredio 2 godine pre Djura Leskovac
Goks
Goks
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Pa sto se o tome ovde nije pisalo. Kolegijalno bi bilo. A Sanja Conic je i dalje Pi Ljar kabineta. Zivka po Srbiji dok ne iskamči neki laureat, medalju. A Vučić rece da niko nece biti popularniji od SNS. Da ce poskidati one koji placaju licne propagatore. Kad smo kod ,,timova”. Dobro bi bilo da se jednom pobroje neka imena. Ovako deluje lazno zahvaljuje se nepostojecim timovima. Treba da kaze nekoliko najznacajnih imena iz svog tima. Dosta su se njemu zahvaljivali. Lepo je da im vrati. Bas da cujemo ko je to doprineo razvoju grada. Mozda urbanista. Ili nacelnik. A da nije inspekcija. Ipak direkcija. Bice da je skupstina. Naravno misli se na prve ljude ovih institucija. Pa da aplaudiramo. Samo da se ne ismejemo. Mozda i zaplacemo.