ČUVARI PROFESIJE U KONKURSNOM PERIODU

BEOGRAD

(UNS)
Portal “Južne vesti” iz Niša odbio je da sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem potpiše ugovor o sufinansiranju medijskih projekata iako se našao među medijima čiji je projekat “prošao” na gradskom konkursu i odlučio je da protiv grada Leskovca pokrene upravni spor. Obrazlažući ovakav svoj stav i postupak glavni i odgovorni urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević kaže da je sporan stav tročlane komisije u Leskovcu koja je odlučivala o dodeli sredstava za sufinansiranje da su prednost imali pre svega leskovački mediji, a što inače nije bilo navedeno u kriterijumima raspisanog konkursa.

– Smatramo da je uvođenje naknadnih kriterijuma na bilo kom konkursu neprihvatljivo. Jer to zapravo omogućava gradskim vlastima da rezultate i ubuduće prilagođavaju podobnim medijima. Možda se to ove godine nije desilo ali ako sada budemo ćutali izgubićemo legitimitet da se naredne godine bunimo zbog zloupotreba. Uostalom, u Zakonu o informisanju se izričito kaže da se novac iz javnih budžeta medijima raspodeljuje “na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije, kaže urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević.

On istim povodom dodaje da “mnogi mediji ne smeju da se bune jer im opstanak zavisi od novca koji dobijaju od lokalnih samouprava. Ali, onda nema više ni govora o nezavisnim medijima. Tako se stvara cenzura. Oni zavise od vlasti i postaju samo propagandna mašina, ističe Blagojević, podsećajući da je za njih sporan bio i nedavni konkurs u Nišu gde je kako kaže “medijima bliskim vlastima dodeljeno preko 80 odsto ukupnih sredstava”..Zbog toga, kao i mišljenja da je jedan od članova tročlane komisije u Nišu bio u sukobu interesa jer je saradnik u dva medija koja su konkurisala u Nišu, “Južne vesti” su tužile i grad Niš.

Predsednik tročlane Komisije koja je odlučivala o sufinansiranju sredstava na konkursu u Leskovcu, dopisnik RTS Srđan Conić, povodom ovakvih stavova “Južnih vesti” pored ostalog kaže:

-Bitno je istaći da su članovi komisije koja je odlučivala u Leskovcu svoje odluke doneli jednoglasno i smatram da su svoj posao, kao novinari sa višedecenijskim profesionalnim iskustvom, odradili časno i pošteno. Dodatnih kriterijuma o kojima govori urednik “Južnih vesti” nije bilo, a radi se inače o dobroj praksi da su sredstva pre svega namenjena medijima sa teritorije grada koji raspisuje konkurs. Ne radi se dakle o regionalnim i okružnim konkursima..Jer to bi značilo da se na konkurs sa najboljim i najveštije napisanim projektima mogu da se jave i moćne i velike privatne medijske kuće ili takozvane savetodavne kompanije recimo iz Beograda, ili Bugarske, na primer. Onda bi sve lokalne medijske kuće ostale bez para, što svakako nije cilj ovih konkursa o sufinansiranju. Naravno, ovo je bila prva godina primene ovakvog modela sufinansiranja medija, pa je to bila novina i za lokalne samouprave, članove komisija i medije koji su konkurisali svojim projektima. Otuda mi deluje logično činjenica da ima i nezadovoiljnih koji svakako imaju legitimno pravo da zaštitu potraže na sudu, kaže Conić.

Komentarišući dalje stavove i ocene “Južnih vesti” povodom konkursa u Leskovcu, Conić se pita – ko to sebi daje za pravo da se predstavlja kao jedini branilac novinarskog profesionalizma i nezavisnog novinarstva, da se drugi plaše i zato ćute, a samo oni rade “zbog principa”?

– To je vrlo smela postavka. Jer, dobri poznavaoci prilika na medijskoj sceni juga Srbije mogli bi da pomisle i da je reč o sasvim drugom principu, principu ucenjivanja. Linija je vrlo tanka i lako se prelazi. Da li je u novinarstvu dozvoljeno nekoga ucenjivati? Verovatno jeste. Da li je legalno? Svakako nije, ali je prelaženje sa jedne ili druge strane te tanke linije teško dokazati. A da li je sve to moralo? E to sigurno znam- nije!. Besparica neosporno muči sve medije i svako se na svoj način bori za mesto pod suncem i za parče hleba. Otuda i moje skromno mišljenje da država nije smela tek tako lako da izlazi iz lokalnih medija i da ih jednostavno “pusti niz vodu”… Pa tako sada u Leskovcu, na primer, umesto jedne dobre TV i jednog radija sa tradicijom dugom skoro pola veka, imamo 5 loših takozvanih privatnih TV i uništen Radio Leskovac. Ali, to je već drugi i dublji problem, kaže Srđan Conić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare