CRTA o izborima u Velikom Trnovcu


BUJANOVAC

BUJANOVAC

Na drugm ponovljenom glasanju na biračkom mestu 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac) najviše glasova osvojila je lista Koalicija Albanaca Doline – 598, dok je Socijalistička partija Srbije osvojila šest.

Glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 56,7 odsto što je manje nego na prethodno ponovljenim glasanju kada je zabeležena izlaznost od 64 odsto.

Zatim slede liste “Albanska demokratska alternativa” sa dva glasa i lista “Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” sa jednim osvojenim glasom. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10.

Ponovljeno glasanje obeležila je atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja.

Zabeležene su i pojedine nepravilnosti ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju 28. aprila.

Tokom dana, posmatrači Crte su zabeležili pokušaje kršenja procedura od strane pojedinih birača koji su hteli da glasaju više puta, zatim da glasaju iako se ne nalaze u biračkom spisku, ali je birački odbor uspeo da ih u tome spreči.  Birački odbor je sprečio i jedan pokušaj glasanja sa tuđom ličnom kartom. 

Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Povremeno su na biračkom mestu bila neovlašćena lica, dok je tokom celog dana ispred biračkog mesta bilo primetno okupljanje i zadržavanje većeg broja nepoznatnih lica.

Koalicija Albanaca Doline je uložila primedbu na pravilnost glasanja van birackog mesta.

Birači su na ovom biračkom mestu danas treći put glasali na parlamentarnim izborima jer su prethodna dva glasanja (3. i 28. aprila) poništena zbog nepravilnosti. Najpre je Upravni sud doneo presudu kojom je poništeno glasanja od 3. aprila jer je utvrđeno da je na početku glasanja kontrolni list kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima.

Nakon ponovljenog glasanja 28. aprila, Republička izborna komsija je usvojili prigovor Socijalističke partije Srbije na rešenje lokalne izborne komisije  koji se odnosio na nepoštovanja procedura jer je dozvoljeno da glasa birač bez važećih ličnih dokumenata

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare